6.6 C
Craiova
luni, 28 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCel mai mare parc fotovoltaic din Gorj, inaugurat la Cojani

Cel mai mare parc fotovoltaic din Gorj, inaugurat la Cojani

Compania turcească Saves a deschis cel mai mare parc fotovoltaic din județul Gorj, situat în localitatea Cojani, din Târgu-Cărbunești.

Cu o investiție estimată la 20 de milioane de euro, acest parc este una dintre principalele realizări în domeniul energiei verzi din România, având o capacitate de producție de 20 MW și o unitate de stocare de 3 MW.

Saves, un lider al sectorului energetic din Turcia, și-a extins activitatea în România ca parte a unei strategii de extindere pe piața europeană a energiei regenerabile. Investiția din Gorj beneficiază și de finanțare prin fonduri europene nerambursabile. Conform Laurei Ciuhu, reprezentant al Lara Business Energy, proiectul va aduce energie verde și va contribui la stabilizarea pieței prin prețuri competitive pentru consumatori.

„În etapa următoare, planificăm extinderea capacității de stocare a energiei. În anul viitor vom introduce un nou parc de baterii, cu o investiție suplimentară de 10 milioane de euro,” a declarat Laura Ciuhu.
La inaugurare, directorul Saves, Ibrahim Akgu, a exprimat entuziasmul pentru această primă investiție în România și planurile de a dezvolta și alte proiecte în sectorul energiei regenerabile. „Aceasta este prima noastră investiție în România, dar cu siguranță nu va fi ultima. Avem viziuni mari pentru piața locală și dorim să ne consolidăm prezența în acest sector,” a afirmat Akgu.
Parcul a fost construit într-un timp record de opt luni, iar până la sfârșitul lunii noiembrie este planificată obținerea licenței de producător pentru a începe vânzarea energiei pe piața liberă.

Citește și: Cinci percheziții la o școală de șoferi, într-un dosar de evaziune fiscală

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS