18.4 C
Craiova
duminică, 27 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProiect pentru reabilitarea Muzeului Județean Gorj

Proiect pentru reabilitarea Muzeului Județean Gorj

Au fost alocate fonduri pentru elaborarea proiectului tehnic pentru consolidarea și creșterea eficienței energetice a clădirii Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu.

Bugetul asigurat este de peste 342.000 de lei, iar proiectul va trebui să fie finalizat în 6 luni de zile, respectiv până cel târziu în primăvara anului viitor. Consiliul Județean a obținut anul acesta finanțarea proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirii Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS), coordonat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Prin acest proiect, se propune reabilitarea Muzeului Județean Gorj, fiind o clădire de patrimoniu, construită în anul 1875, conform Listei Monumentelor Istorice, actualizată în 2015, imobilul este încadrat ca monument istoric, grupa valorică B, având codul LMI GJ-II-m-B-09177, sub denumirea de „Prefectura Veche”.

Prin acest proiecte de investiție, se propun a fi realizate următoarele lucrări de intervenție:

  • lucrări de consolidare;
  • lucrări de creștere a eficienței energetice;
  • lucrări de arhitectură;
  • lucrări de instalații (sanitare, termice și electrice).

Imobilul este degradat

Valoarea totală a proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirii Muzeului Județean Gorj Alexandru Ștefulescu”, este în cuantum de 59.775.239,08 lei (inclusiv TVA), din care: Asistență financiară nerambursabilă solicitată prin program (cheltuieli eligibile) – 44.888.129,83 lei; Contribuția Consiliului Județean Gorj (cheltuieli neeligibile) – 14.887.109,25 lei.

Prin implementarea acestui proiect, se vor efectua lucrări de intervenție, însoțite de lucrări de reparații capitale, astfel încât, după efectuarea acestora, clădirea să poată fi încadrată în clasa de risc seismic de gradul IV, față de gradul II cât este în prezent. Imobilul se află în zona centrală a municipiului Târgu Jiu. Este alcătuit din teren cu suprafață măsurată de 2.450 mp și o construcție edificată pe acesta cu o suprafață construită de 1.455,84 mp.

Muzeul este încadrat ca monument istoric, grupa valorică B, având codul LMI GJ-II-m-B-09177, sub denumirea „Prefectura Veche”. Clădirea propusă pentru reabilitare, fiind clădire de patrimoniu construită în anul 1875, este uzată din punct de vedere fizic și nu mai corespunde normelor de rezistență, stabilitate și din punct de vedere energetic, conform CJ Gorj.

Fisuri în fațadă și la interior

În prezent, clădirea prezintă degradări structurale manifestate prin fisuri la interior și exterior, a șarpantă, a învelitoare, la tencuiala exterioară, inclusiv prin apariția igrasiei, conductele interioare de alimentare cu apă și cele de canalizare fiind uzate fizic și moral. Toate acestea au dus la agravarea stării de conservare, cu repercusiuni și asupra rezistenței clădirii, menținerea umezelii la parter prin neetanșarea glafurilor, ferestrelor și a burlanelor.

Din punct de vedere arhitectural, clădirea prezintă degradări specifice acțiunii în timp a factorilor de mediu și a lipsei mentenanței la nivelul anvelopei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS