21.2 C
Craiova
luni, 28 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO angajează consultant să deblocheze negocierile cu Tinmar pentru noile investiții

CEO angajează consultant să deblocheze negocierile cu Tinmar pentru noile investiții

Complexul Energetic Oltenia (CEO) va angaja un consultant pe pentru deblocarea negocierilor în ceea ce privește 5 dintre investițiile sale.

În ședința din 22 noiembrie, acționarii Complexului Energetic Oltenia vor analiza aprobarea achiziției de „Servicii specializate de consultanță, asistență juridică și participare la procesul de negociere în faza de blocaj a Acordurilor Acționarilor încheiate cu Tinmar Energy S.A. pentru implementarea proiectelor de investiții (4 parcuri fotovoltaice și un grup energetic cu funcționare pe gaze naturale de tip CCGT de circa 475 MW), precum și de reprezentare juridică în condițiile în care se ajunge la un litigiu între părți”.

Negocierile sunt blocate de mai bine de 2 ani de zile. În fapt, firmele mixte înființate de Complexul Energetic Oltenia și compania Tinmar ar fi trebuit să construiască 4 parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze naturale la Sucursala Electrocentrale de la Turceni.

Parcurile fotovoltaice ar fi trebuit să fie gata

În Planul de restructurare și decarbonare al CEO sunt prevăzute 8 parcuri fotovoltaice și două centrale pe gaze naturale la Turceni și la Ișalnița. Ministerul Energiei a anunțat, de exemplu, semnarea contractului de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro.

Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj. Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302,00 euro.

„Ministerul Energiei a semnat contractul de finanțare în cadrul Programul-cheie 2 – construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziţiei de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei, cu finanțare din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT POWER IȘALNIȚA SA.”, conform Ministerului Energiei. Centrala de la Ișalnița ar trebui să fie gata în luna mai 2027.

Investiții și cu OMV

CEO face pași mari și pentru concretizarea investițiilor alături de OMW Petrom. CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare).

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală. Pe lângă aportul celor doi parteneri, parcurile fotovoltaice vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor, precum și din alte surse. Probleme sunt însă cu societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni. Rămâne de văzut dacă firma de consultanță va reuși să aducă părțile la o înțelegere. Este de amintit că toate parcurile fotovoltaice ale CEO și ale celor doi parteneri ar fi trebuit să fie gata în 2024.

Citește și: Orașul Târgu Jiu a primit înscrisul care atestă apartenența Ansamblului „Calea Eroilor” la Patrimoniul UNESCO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS