6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProbleme în carierele miniere din cauza nerespectării monografiei de lucru

Probleme în carierele miniere din cauza nerespectării monografiei de lucru

Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia, Cristi Lădaru, a lansat un avertisment serios cu privire la situația alarmantă din carierele miniere, explicând că deteriorarea condițiilor de lucru și nerespectarea procedurilor și regulamentelor specifice afectează în mod direct siguranța la locul de muncă.

Potrivit acestuia, procesele de excavare, depozitare a sterilului și pregătire a fronturilor de lucru nu mai respectă normele esențiale, lăsând terenurile expuse unor riscuri majore de alunecări și accidente. Această lipsă de rigoare în procesul de extracție și gestionare a terenurilor a dus, în anumite cazuri, la abordări improvizate sau chiar neglijente.

Liderul sindical a menționat că, în mod repetat, nu s-au implementat măsuri esențiale pentru prevenirea dezastrelor. Un exemplu concludent este al Carierei Pinoasa, unde o alunecare masivă de teren a dus la prăbușirea unei cantități uriașe de pământ peste două excavatoare de mare capacitate și alte utilaje grele, în ciuda avertismentelor legate de instabilitatea solului.

Cristi Lădaru, președintele Sindicatului Liber din Cariera Minieră Roșia, a subliniat importanța monitorizării continue a investițiilor în ecologizarea terenurilor și reintegrarea lor în circuitul economic după finalizarea lucrărilor miniere. Lădaru consideră că lipsa acestor acțiuni preventive va agrava situația, având în vedere că pământul afectat de activitățile miniere riscă să devină inutilizabil pe termen lung, iar impactul asupra comunităților din jur va fi semnificativ.

Ar putea fi lăsate de izbeliște după închidere

Liderul sindical a insistat că autoritățile competente și investitorii din sectorul minier trebuie să acționeze urgent pentru a stabiliza zonele de exploatare și pentru a preveni alte potențiale incidente care ar putea pune în pericol viața muncitorilor și ar cauza pierderi economice importante. De asemenea, el a subliniat necesitatea unor investiții masive în tehnologie de monitorizare a terenurilor, care să ofere în timp real date referitoare la stabilitatea solului și la posibilitatea unor alunecări de teren, astfel încât măsurile de prevenire să fie aplicate prompt.

Dacă aceste aspecte nu vor fi abordate cât mai curând, avertizează Cristi Lădaru, carierele miniere din regiune se vor confrunta cu o criză gravă, care ar putea afecta atât economia locală, cât și mediul.

„Veți vedea apă peste tot: la Husnicioara, Lupoaia, Peșteana, în loc de terenuri intrate în circuitul economic. Nu se respectă nimic, niciun fel de monografie. Se lucrează ca și cum ar fi ultima zi și de mâine suntem toți acasă. Nici nu vreau să mă gândesc la anumite perimetre miniere, la anumite sectoare care vor dispărea de pe fața pământului când vor fi oprite activitățile de evacuare a apei”, a declarat Cristi Lădaru, președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșiuța.

Programul de închidere a carierelor miniere

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică.

Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității. Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.

La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030.

Citește și: Termocentralele pe cărbune încă asigură un sfert din producția națională de energie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS