2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDezbateri publice pentru hidrocentralele din Defileul Jiului

Dezbateri publice pentru hidrocentralele din Defileul Jiului

Vor urma dezbateri pentru cele două hidrocentrale din Defileul Jiului, din județul Gorj și Hunedoara. Sunt două investiții începute acum 20 de ani și care au rămas nefinalizate.

Cele două hidrocentrale au costat până acum peste 150 de milioane de euro, însă au fost contestate în permanență de organizațiile de mediu. Este și motivul pentru care lucrările sunt oprite de mai mulți ani. Hidrocentralele sunt aproape finalizate, una fiind foarte aproape de a fi legată la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice. Dezbaterile publice sunt necesare și obligatorii pentru emiterea Acordului de Mediu.

„În perioada imediat următoare vor urma dezbaterile publice pentru hidrocentralele din sectorul Bumbești-Livezeni, urmând și în acest caz ca la finalizarea lor să fie emis acordul de mediu. Astfel, aceste investiții blocate de peste șapte ani de zile și în care s-au investit sume colosale de bani vor produce energie electrică pentru România. Sunt mândru de proiectele realizate din poziția de secretar de stat și doresc să mulțumesc pe această cale tuturor factorilor implicați din Ministerul Energiei, Hidroelectrica, Ministerul Mediului, Agenția pentru Protecția Mediului fără de care aceste demersuri nu ar fi avut sorți de izbândă.”, a anunțat pe pagina sa de socializare secretarul de stat Marius Negru, din cadrul Ministerului Energiei.

Lucrări pentru racordare

În același timp, în atenția Guvernului s-a aflat săptămâna aceasta o analiză a unui Proiect de Hotărâre care vizează procedurile de expropriere necesare în vederea conectării hidrocentralelor din Defileul Jiului la Sistemul Energetic Național. „ANALIZĂ referitoare la PROIECTUL DE HOTĂRÂRE A GUVERNULUI privind aprobarea amplasamentului, declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate privată supuse exproprierii, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale situate pe coridorul de expropriere aferent obiectivului „Racordarea la Sistemul Electroenergetic Naţional a Centralei Hidroelectrice Dumitra şi a Microhidrocentralei Livezeni” din cadrul lucrării de utilitate publică şi interes naţional „Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbeşti”, judeţele Gorj şi Hunedoara”, conform Guvernului.

Investiții începute acum 20 de ani

Acumularea Hidroenergetică Livezeni – Bumbești, din Defileul Jiului, se bazează pe două hidrocentrale cu o putere instalată de 65,14 MW, respectiv 259 Gwh pe an. Hidrocentralele de la Bumbeşti şi Dumitra sunt aproape gata, fiind finalizate în procent de 90%. Până acum a fost cheltuită suma de peste 155 de milioane de euro, însă lucrările au fost blocate pe ultima sută de metri în instanţă de organizaţiile de mediu.

Astfel, autorizaţia de construire a fost anulată, pe motiv că hidrocentralele cu aducţiune subterană vor diminua în mod considerabil debitul râului Jiu. Ar fi afectată populația de pești și vidră. În anul 2017 Curtea de Apel București a anulat autorizația lucrărilor, la cererea organizațiilor de mediu. Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu vizează sectorul Livezeni-Bumbești, în județele Gorj și Hunedoara.

Obiectivul de investiţii face parte din categoria lucrărilor de interes naţional pentru realizarea, dezvoltarea şi producerea de energie electrică şi este amplasat în partea de sud a județului Hunedoara și cea de nord a județului Gorj, pe sectorul râului Jiu cuprins între localitățile Livezeni și Bumbești. Demararea investiției a fost aprobată încă din anul 2004. Lucrările ar fi trebuit să fie gata în 4 – 5 ani. Producția de energie electrică din aportul natural de apă va fi de 259 GWh pe an, suficientă pentru a alimenta un oraş cu 100.000 de persoane.

Citește și: Probleme în carierele miniere din cauza nerespectării monografiei de lucru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS