4.5 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTermocentrala Rovinari ar putea găzdui instalații de stocare

Termocentrala Rovinari ar putea găzdui instalații de stocare

Termocentrala Rovinari ar putea găzdui instalații de stocare, după ce a fost lăsată fără investiții.

Sucursala Electrocentrale Rovinari este singura din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) care nu beneficiază de investiții concrete pentru a susține continuarea activității după renunțarea completă la cărbune. Conform Planului de restructurare și decarbonare al CEO, Sucursala Rovinari nu are prevăzută nicio alocare de resurse pentru dezvoltarea unui grup pe gaze naturale sau pentru alte proiecte de modernizare care să asigure sustenabilitatea pe termen lung, după eliminarea completă a energiei pe bază de cărbune, preconizată pentru următorii cinci ani.

Daniel Burlan, fost manager general al Complexului Energetic Oltenia și actual director în cadrul aceleiași companii, a menționat că o investiție în sectorul energetic la Rovinari rămâne totuși o posibilitate, dar subliniind că aceasta depinde de decizia Ministerului Energiei, principalul acționar al Complexului. Printre opțiunile de investiții luate în considerare se numără dezvoltarea unui grup pe gaze naturale, o unitate de producție de energie pe bază de hidrogen sau o capacitate de stocare a energiei electrice.

Fără perspective în momentul de față

Pentru a susține stabilitatea sistemului energetic în partea de sud a țării, ar putea fi instalat un complex de baterii, folosind structurile existente ale sucursalei. Aceasta ar permite stocarea unei cantități de energie care ar varia de la câteva zeci la câteva sute de megawați, asigurând o rezervă de energie pentru cerințele fluctuante ale rețelei. „Nu a fost prevăzută o investiție la Termocentrala de la Rovinari, dar asta nu înseamnă că nu se poate veni cu o propunere de către actuala conducere sau de către Ministeru7l Energiei. Se pot identifica soluții pentru continuitate. Un grup energetic sau o capacitate de stocare. La parcurile fotovoltaice nu sunt prevăzute instalații de stocare”, a menționat Daniel Burlan, fostul manager al CEO.

Au modernizat un grup pe cărbune din 1977

Este de precizat că recent au fost finalizate lucrările de modernizare la un grup energetic pe cărbune din cadrul Termocentralei de la Rovinari. Acesta este blocul energetic numărul 5, construit în anul 1977. Acesta a servit de-a lungul anilor ca o componentă vitală a sistemului energetic național. La momentul opririi în 2015, era evident că instalațiile erau depășite din punct de vedere tehnic, având nevoie de reabilitare pentru a continua să funcționeze conform cerințelor de mediu actuale. Investiția în modernizarea grupului energetic numărul 5 a trecut de 100 de milioane de euro.

„Printre obiectivele urmărite în cadrul acestei modernizări amintim: Reducerea emisiilor de pulberi prin modernizarea electrofiltrelor, în conformitate cu reglementările BAT-AEL; Implementarea instalațiilor de denoxare a gazelor de ardere (SNCR), pentru reducerea emisiilor de NOx; Reducere emisiilor de SO2 (Dioxid de sulf) și încadrarea în valorile reglementate, asigurând o rată minimă de desulfurare de 97%; Prelungirea duratei de viață a blocului energetic cu 100 000 de ore, ceea ce ne va permite să oferim un nivel superior de disponibilitate și fiabilitate. Aceste măsuri au adus instalația la cele mai înalte standarde tehnice și de mediu. Putem spune că poate asigura un viitor sigur și stabil pentru activitatea S.E Rovinari și a Complexului Energetic Oltenia”, conform CEO.

Modernizarea grupului energetic numărul 5 nu oferă însă niciun fel de perspectivă, dat fiind faptul că România va închide energia pe cărbune până în 2030, adică peste numai 5 ani de zile, conform termenelor din Legea decarbonării și PNRR.

Citește și: Gorj: Concurs cu peripeții între fermierii din Mușetești

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS