Comuna gorjeană Runcu va avea strategie de dezvoltare până în 2030. Strategia va stabili coordonatele de investiții ale autorităților locale și direcțiile de dezvoltare pentru comuna aflată lângă municipiul Târgu Jiu.
Runcu a devenit în ultimii ani una din destinațiile politice de top din județul Gorj. O parte a comunei este ocupată de zona montană și de păduri. Tot aici se află Cheile Sohodolului, iar turismul de aventură a luat amploare în ultimii ani. Întreaga documentație cu proiectul de strategie de dezvoltare este depus la Agenția de Protecția Mediului Gorj. Aici poate fi consultat de către publicul interesat care va putea să depună observații justificate.
Campus Școlar de 7,5 milioane de euro la Runcu
Este de amintit că Primăria Runcu, din județul Gorj, a obținut o finanțare de 7,5 milioane de euro pentru construirea unui Campus școlar în comună. Este un proiect derulat cu ajutorul Ministerului Educației, iar sumele necesare implementării sunt asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, conform primarului din Runcu, Adi Câmpeanu. 7,5 milioane de euro este valoarea maximă a bugetului. Vedem ce va arăta Proiectul Tehnic. Oricum trebuie să ne încadrăm în valoarea maximă. Lucrările trebuie să fie finalizate până în luna iunie 2026”, conform primarului din Runcu.
Campusul Școlar din comuna Runcu include construirea a 28 de săli de clasă, laboratoare, amfiteatru, sală de mese, terenuri de sport în aer liber, sală de sport, piste de biciclete, parcări, microbuze electrice. În România au primit finanțare numai trei proiecte, între care și cel al Primăriei Runcu.
Comuna Runcu are un potențial turistic ridicat
Situată în Subcarpații Gorjului, comuna Runcu este una dintre cele mai importante din județ, atât din punct de vedere al suprafeței, cât și economic. Prima atestare documentară a satului Runcu datează din 23 aprilie 1486, când Vlad Călugărul l-a menționat într-un hrisov. De-a lungul timpului, comuna a evoluat, devenind astăzi o localitate modernă, cu o infrastructură bine dezvoltată și utilități disponibile pe întreaga sa suprafață. Minunate creații ale naturii pot fi admirate în zona montană (peșteri, avene, cascade, pășuni alpine), dar și în spectaculoasa zonă a Cheilor Sohodolului.
În comuna Runcu s-au născut două dintre cele mai importante personalități ale vieții culturale românești:
- Maria Apostol – interpretă de muzică populară (câștigătoare a trofeului „Floarea din Grădină”),
- Ion Cănăvoiu – poet, prozator, traducător și epigramist.
Binecuvântată de natură cu o climă temperat-continentală, comuna este acoperită de păduri, pășuni, dar și dealuri cultivate cu viță-de-vie. Renumitul „vin de Runcu” a început să câștige popularitate și poate fi degustat, la cerere, inclusiv în băcăniile din București.
Citește și: CEO e la pământ cu producția de energie