O unitate nefuncțională din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) beneficiază de fonduri și în 2025.
În cadrul planurilor pentru anul respectiv, se preconizează efectuarea unor analize de laborator pentru evaluarea substanțelor nocive din apele uzate deversate în fluviul Dunărea, în contextul Sucursalei Electrocentrale Chișcani din Brăila, unitate care nu a produs energie electrică până în prezent. Aceasta continuă să primească subvenții din partea Complexului Energetic Oltenia, deși nu contribuie efectiv la rețeaua națională de energie.
Deși dispune de grupuri pe gaze naturale, termocentrala nu a generat niciun kilowatt de energie din momentul preluării sale, în urmă cu peste 11 ani. Preluarea a avut loc ca parte a unui acord prin care CEO a recuperat o creanță financiară, însă promisiunile referitoare la integrarea sucursalei în Sistemul Energetic Național nu au fost îndeplinite până în prezent. În ciuda lipsei de utilitate economică și tehnică, sucursala de la Chișcani continuă să fie inclusă în planurile financiare ale Complexului, fiind prevăzută și în Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru 2025.
Bani cheltuiți degeaba
În 2022, Complexul Energetic Oltenia a evaluat posibilitatea vânzării sucursalei de la Brăila, însă demersul a fost abandonat din cauza unor probleme juridice. Sucursala a fost preluată de CEO în 2013, pentru a recupera creanțele de 30 de milioane de lei de la Electrocentrale Grup SA, sumă pentru care CEO a achitat și o sumă suplimentară. De-a lungul anilor, grupurile pe gaze naturale de la Chișcani nu au adus beneficii companiei, iar costurile anuale cu salariile și alte cheltuieli au fost semnificative. Deși deține Termocentrala pe gaze de la Chișcani, Complexul Energetic Oltenia își propune construirea a două grupuri pe gaze naturale la Turceni și Ișalnița. Teoretic, ar putea opera grupuri pe gaze deja existente, fără a construi noi centrale.
Investițiile în aceste proiecte sunt incluse în Planul de restructurare și decarbonare. Grupul de gaze de la Turceni ar trebui să fie realizat de CEO în colaborare cu Tinmar Energy, iar cel de 850 MW de la Ișalnița ar urma să fie construit de o companie deținută de CEO și ALRO. Deși proiectele sunt încă în faza de planificare, investițiile au întârzieri de doi ani, iar termenul de finalizare, prevăzut inițial pentru 2026, ar putea fi extins până în 2028. Cu ajutorul Termocentralei pe gaze de la Brăila, CEO ar putea obține un mix energetic mai rapid.
Citește și: Runcu își face strategie de dezvoltare până în 2030