Complexul Energetic Oltenia (CEO) reînființează o pădure de peste 200 de hectare în Bazinul Minier Rovinari.
Acest lucru este prevăzut în documentațiile întocmite chiar înainte de începerea exploatării lignitului în zona amintită. CEO a depus deja la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj documentațiile necesare pentru obținerea avizelor necesare, astfel încât să poată fi demarată investiția.
Planul CEO prevede realizarea unui amenajament cu vegetație forestieră prin plantații pe terenuri degradate, respectiv pe haldele de steril. Toate aparțin în momentul de față CEO și nu mai sunt folosite pentru depunerea sterilului rezultat din activitatea de descopertă. Prin urmare, terenul este nefolosit și compania este obligată să redea în circuitul economic suprafețele de teren care au fost afectate de activități miniere. Suprafața vizată de împădurire este de peste 231 de hectare.
Lucrări anul viitor
Amplasamentul va fi între orașul Rovinari și comuna Câlnic. Lucrările vor fi demarate în cursul anului viitor.
„APM GORJ și CEO S.A. – U.M.C. ROVINARI , anunţă publicul interesat asupra deciziei etapei de încadrare a planului AMENAJAMENTUL VEGETAȚIEI FORESTIERE INSTALATĂ PRIN PLANTAȚII PE TERENURI DEGRADATE ( HALDE DE STERIL ) APARȚINÂND SOCIETĂȚII COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. – U.P. I CEO , JUDEȚUL FORJ ( 231,21 HA ) – cu amplasament în oraș Rovinari și comuna Câlnic , județul Gorj.
Documentaţia care a stat la baza luării deciziei privind etapa de încadrare prin care planul se supune procedurii de adoptare fără aviz de mediu poate fi consultată în zilele de luni-joi între orele 9-16 şi vineri între orele 9-13 la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, strada Unirii, nr. 76, Tg.Jiu. Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul APM Gorj în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării. În lipsa observaţiilor justificate din partea publicului se va emite decizia etapei de încadrare”, conform Agenției pentru Protecția Mediului Gorj.
Program de închidere
Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.
Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Închidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.
La CEO vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de:
- Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027,
- Cariera Pinoasa care se va închide în 2030,
- Cariera Roșiuța care se va închide în 2029,
- Cariera Roșia care se va închide în 2030.
Toate termenele de închidere sunt prevăzute și în Legea decarbonării.