Consiliul Județean (CJ) Gorj ar putea ajunge în situația de a vinde animalele preluate de pe domeniul public.
Serviciile care funcționează sub autoritatea județeană au obligația de a ridica și îngriji animalele abandonate pe domeniul public sau pe cele tratate necorespunzător în gospodării. Aceste activități implică costuri semnificative legate de transport, hrană, cazare și tratamente, însă recuperarea acestor cheltuieli este dificilă. De multe ori, proprietarii animalelor nu pot fi identificați, iar în alte cazuri, starea materială precară a persoanelor vizate face imposibilă recuperarea sumelor respective.
„Se lucrează la un proiect pentru modificarea legislației și vom fi puși în situația de a da anunțuri de vânzare a animalelor pe care le ridicăm de pe domeniul public. Acest lucru se va întâmpla după o perioadă de 45 de zile. Propunerea este ca după cele 45 de zile să se treacă la oferirea spre adopție a animalului sau vânzarea. Prin urmare, deținătorul, respectiv Consiliul Județean va trebui să publice anunțuri de vânzare. Noi le preluăm, le tratăm și sunt niște costuri pe care trebuie să le recuperăm. Noi ne-am dus mereu când am fost solicitați de Biroul pentru Protecția Animalelor Gorj”, a precizat Luis Popa, directorul Serviciului pentru Protecția Animalelor Gorj.
Campanie de sterilizare
În același timp, Serviciul pentru Protecția Animalelor Gorj care funcționează în cadrul Consiliului Județean. O campanie de sterilizare a câinilor cu stăpân are loc în această săptămână la nivelul județului Gorj. Acțiunea de sterilizare este programată în zilele de 10 și 11 decembrie la Dănciulești. Obiectivul organizatorilor este de a steriliza în cadrul campaniei derulate în mai multe localități un total de 100 de câini din gospodării. În sprijinul autorităților județene a venit și o asociație din Germania.
În ultimul a, prin intermediul acțiunilor organizate de Serviciul pentru Protecția Animalelor Gorj au fost sterilizate peste 1.500 de câini și pisici. „Acționăm doar pentru sterilizarea câinilor cu stăpân. Vrem să ajungem până la finalul anului la un total de 100 de câini din gospodării. Este o campanie în care sunt implicați și medicii veterinari și o asociație din Germania care ne-a verificat activitatea și care a dorit să lucreze cu noi. Campania va continua și anul viitor.”, a precizat Luis Popa, directorul Serviciului pentru Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Gorj.
Citește și: Încep lucrările de consolidare a Stației de apă din Târgu Jiu, afectată de alunecări de teren