Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va finaliza în acest an expertiza pentru lucrările necesare pentru modernizarea Transalpinei, cea mai înaltă șosea din România.
Potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, o firmă specializată va efectua o evaluare detaliată a stării drumului și a lucrărilor realizate de constructorul inițial. Transferul administrării șoselei către CNAIR a fost posibil în urma unei hotărâri judecătorești. Ulterior expertizei, vor fi stabilite resursele financiare necesare pentru finalizarea lucrărilor pe întreaga secțiune dintre Rânca și Obârșia-Lotrului.
De asemenea, încă există porțiuni de drum ce necesită asfaltare, în special pe DN 67 C, care leagă județul Gorj de Alba. Șoseaua se află de doi ani în administrarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, după ce a fost preluată de la constructor.
Cel mai vizitat obiectiv din Gorj
Transalpina (DN 67C) este un drum național din Munții Parâng, în Carpații Meridionali, și reprezintă cea mai înaltă șosea din România, atingând 2.145 m la Pasul Urdele. Drumul leagă orașele Novaci, din județul Gorj, și Sebeș, din județul Alba. Fiind un drum montan, Transalpina este închisă pe perioada iernii.
Aceasta străbate patru județe – Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba – și traversează Munții Parâng, având altitudinea cea mai mare pe un sector de aproximativ 20 km, în județele Gorj și Vâlcea. Drumul urmează o traiectorie de creastă, având vârfurile Dengheru (2.084 m), Păpușa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) și Muntinu (2.062 m) în apropiere.
Transalpina este un drum spectaculos, cunoscut pentru peisajele impresionante, care rivalizează cu cele ale Transfăgărășanului. În fiecare an, pe acest drum au loc etape ale Campionatului Național de Viteză în Coastă, ale Campionatului Național de Drift, precum și ale Turului Ciclist al României. Sute de mii de mașini tranzitează anual Transalpina. Turiștii rămân și la Rânca sau în zona montană a județului Gorj, unde fac un prim popas, după care continuă tranzitarea Transalpinei până la Sebeș, Alba.