Echipamentele de ultimă generație din cadrul Serviciului Salvamont Gorj vor fi prezentate la Conferința internațională a salvatorilor montani de la Sinaia.
Evenimentul va avea loc în perioada 2 – 7 martie. La Sinaia se vor afla 160 de salvatori montani din 15 state Europene, inclusiv România, precum și 8 salvatori montani din Statele Unite ale Americii, după cum a precizat președintele Salvamont România și șeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu.
La Conferința internațională a salvatorilor montani vor fi prezenți și producători de echipamente și de tehnologie. Salvamont România beneficiază de sprijin din partea autorităților locale și județene. De asemenea, delegația Salvamont Gorj va fi una consistentă, având în vedere că la Sinaia vor fi transportate toate echipamentele de salvare, toate de ultimă generație.
Vor fi prezentate celorlalți salvatori din Europa, ca fiind reprezentative pentru serviciile de salvare montană din România. „Conferința internațională a salvatorilor montani are loc la începutul lunii martie. Gorjul va fi prezent cu o delegație consistentă, pentru că de la noi vor fi duse echipamentele de salvare. Gorjul are o bază materială reprezentativă și o vom prezenta în cadrul Conferinței celorlalți salvatori din Europa și din SUA. Au dorit și cei din SUA să participe la acest eveniment internațional care are loc în România. Vom duce la Sinaia mașinile și echipamentele din Gorj. Vor avea loc prezentări, dar și ateliere practice. Vom pune oamenii și echipamentele la treabă.”, a precizat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj și președintele Salvamont România.
Dețin și doi câini pentru salvarea din avalanșe
Câinii de salvare montană din județul Gorj sunt la testare în Munții Făgăraș. Cele două animale sunt în dotarea Serviciului Salvamont din cadrul Consiliului Județean Gorj. Cel mai mic este începător, iar cel mai mare a trecut toate testele, astfel încât să primească atestatul pentru a putea participa la misiuni de salvare în zona montană. Este vorba în principal la misiuni de salvare din avalanșe și de recuperare a persoanelor surprinse de zăpezi și nu numai.
„Cel mic e începător și cel mai mare va lua atestatul pentru intervenții. Suntem siguri de acest lucru pentru că a mai trecut prin testele respective și a ajuns la un anumit nivel. Cel mai mic este în progres și cu siguranță că va executa sarcinile care îi vor fi date, dar durează până trece prin toate etapele de pregătire. Sunt câini speciali pentru așa ceva.”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Serviciului Salvamont din cadrul Consiliului Județean Gorj.
Citește și: Pensiile de la Minprest, la jumătate față de CEO, deși se lucrează în aceleași condiții