-1.9 C
Craiova
sâmbătă, 22 februarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjSindicalist: „De ce Termocentrala Ișalnița nu mai este considerată parte a CEO?”

Sindicalist: „De ce Termocentrala Ișalnița nu mai este considerată parte a CEO?”

Sindicatele din cadrul unei termocentrale din Complexul Energetic Oltenia sunt nemulțumite de statutul pe care unitatea îl are în momentul de față.

Tot mai multe voci din cadrul companiei vorbesc despre faptul că sucursala din Dolj nu mai este luată prea mult în calcul, având în vedere că de la 1 ianuarie 2026 se va închide definitiv, conform Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Dacă Planul de restructurare nu va fi modificat substanțial, compania energetică va rămâne cu numai 2 grupuri energetice la Termocentrala de la Rovinari și un grup energetic la Termocentrala de la Turceni. Toate se vor afla însă în rezervă de la 1 ianuarie 2026. Prin urmare, nu se va mai conta deloc pe grupul de la Ișalnița. Nici măcar ca unitate în rezervă de capacitate. În tot acest timp, nici grupul pe gaze naturale nu se întrevede. Acesta ar putea lua locul blocului energetic numărul 7.

„De ce Termocentrala Ișalnița nu mai este considerată parte a Complexului Energetic Oltenia? Am produs și anul trecut de la 30 de ore până la două săptămâni. Am pornit recent. Mereu se spune de către liderii de sindicat din CEO că nu mai este luată în calcul de anul viitor. Sunt contexte în care nu i se mai pronunță numele ca făcând parte din viitorul pe termen scurt al Complexului Energetic Oltenia. Este o unitate viabilă. Avem un grup cu două cazane. Ce vom face dacă din 2026 nu vom mai funcționa? De grup pe gaze nu se pune problema, cel puțin în momentul de față”, a declarat Nicușor Văduva, lider sindical în cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Ișalnița.

280 de salariați

Termocentrala de la Ișalnița mai are doar 280 de salariați, din care 100 pe perioadă determinată.De asemenea, în cadrul unității își desfășoară activitatea și pensionari, care au fost reangajați pentru a asigura continuitatea operării în anumite sectoare de activitate unde este necesară experiență specifică. Cărbunele utilizat de termocentrala din Dolj este transportat pe calea ferată, aceasta fiind metoda principală prin care combustibilul ajunge la unitate. Transportul este realizat în baza unor contracte stabilite cu furnizorii de materie primă și cu operatorii feroviari.

În funcție de cerințele de consum și de deciziile privind funcționarea grupurilor energetice, aprovizionarea poate fi ajustată, însă limitările logistice și cantitățile disponibile în depozit rămân factori esențiali în gestionarea activității termocentralei. Situația rezervelor de cărbune și a funcționării termocentralelor din cadrul Complexului Energetic Oltenia rămâne sub monitorizare, iar deciziile privind operarea acestora vor depinde de evoluția cererii de energie electrică, de disponibilitatea resurselor și de aprobările necesare pentru utilizarea stocurilor de rezervă. La Termocentrala de la Ișalnița ar trebui să fie construit un grup pe gaze naturale, alături de compania ALRO și să se renunțe complet la cărbune.

Selecție de șefi pentru CCGT POWER IȘALNIȚA

Ministerul Energiei a început consultări pentru nominalizarea candidaților pentru posturile de administratori la întreprinderea publică SOCIETATEA CCGT POWER IȘALNIȚA. Procedura are în vedere o selecție în baza OUG 109, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Societatea respectivă se va ocupa de construirea unui grup pe gaze naturale de 850 de MW la Termocentrala de la Ișalnița.

Ministerul Energiei a semnat anul trecut contractul de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro. Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj.

Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302,00 euro. „Ministerul Energiei a semnat contractul de finanțare în cadrul Programul-cheie 2 – construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziţiei de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei, cu finanțare din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT POWER IȘALNIȚA SA.”, conform Ministerului Energiei.

CEO are mai multe acțiuni

Societatea CCGT Power Ișalnița SA este o societate administrată în sistem unitar și a fost înființată în vederea construirii într-o prima etapă, a unei centrale energetice în ciclu combinat pe baza de gaz natural, având drept acționari:

  • Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A.– deținătoare a unui număr de 32.340.291 acțiuni cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune, respectiv 323.402.910 lei valoarea nominală totală, reprezentând 59,9% din capitalul social,
  • Societatea ALRO S.A. -deținătoare a unui număr de 21.650.178 acțiuni, cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune, respectiv 216.501.780 lei valoarea nominală totală, reprezentând 40,1% din capitalul social.

Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CEO, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a două centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei. Exploatarea centralei energetice, pentru o perioadă de minim 25 de ani, în urma adaptării adecvate a structurii organizaționale pentru perioada de exploatare.

Terenul pe care va fi dezvoltat proiectul mai sus menționat, are o suprafață de 5,8 ha și este situat în partea de nord-vest a municipiului Craiova, la o distanță de 11 km, pe o platformă industrială în apropierea comunei Ișalnița. Centrala de la Ișalnița ar trebui să fie gata în luna mai 2027. Este greu de crezut că grupul pe gaze naturale de la Ișalnița va fi gata până la finalul anului 2027, având în vedere că lucrările la grupul de la Iernut au început în urmă cu 10 ani și încă nu s-au terminat.

Citește și: Pensiile de la Minprest, la jumătate față de CEO, deși se lucrează în aceleași condiții

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS