O firmă din Gorj, specializată în echipamente industriale, a implementat soluții automatizate pentru anumite activități, reducând numărul meseriașilor și oferind salarii competitive angajaților rămași.
Această strategie a determinat unii dintre ei să își încurajeze și copiii să lucreze în companie. Într-un context în care forța de muncă specializată este tot mai greu de găsit, iar sudorii devin din ce în ce mai puțini, afacerea a adoptat un model care combină munca umană cu tehnologia.
Rolul automatizării în prelucrarea metalelor
Dumitru Mărgeloiu, om de afaceri din județul Gorj, a evidențiat rolul automatizării în prelucrarea metalelor, subliniind avantajele acestei direcții.
„E foarte bine să fii într-o nișă și să faci ceva deosebit, nu ce face toată lumea. În zonele de excelență, unde poți să mergi cât mai către vârf, te caută oamenii, nu mai ești tu nevoit să-i cauți pe ei. Este o companie înființată imediat după anul 1989. E înființată în 1990. Atunci, ne ocupam de alte treburi, conform timpului.
Am evoluat și suntem unul dintre jucătorii importanți din piața românească în ceea ce privește robotizarea, cobotizarea, automatizarea proceselor de prelucrare a metalelor, în special, în ceea ce privește sudarea”, a declarat acesta într-o emisiune la TVR Craiova.
În opinia sa, robotizarea este inevitabilă. „Automatizarea, în general, înlocuirea muncii umane acolo unde se poate cu munca pe care o fac mașinile. Nu e scăpare. Oricâtă opoziție ar fi, de fapt, nu se va putea decât să se meargă pe această cale. Sunt munci complicate, grele. Meseria de sudor nu e cea mai iubită. Din ce în ce mai puțini tineri aleg să se facă sudori. Se lucrează în hale mari, în frig, în zgomot, în noxe. Nu e un vis pentru nimeni. Sudorii sunt din ce în ce mai rari.”
Compania a implementat soluții tehnice
Pentru a compensa lipsa sudorilor, compania a implementat soluții tehnice care permit automatizarea procesului. „Nevoia a creat mecanisme de înlocuire a sudorilor. Aproape pentru orice sudură, pentru orice material, avem soluție tehnică de înlocuire. Am pus în funcțiune foarte multe automate de sudare robotizate care, pe lângă o creștere substanțială a productivității muncii, înlocuiește sudorul.
Sudura e de calitate, productivitatea e mult mai mare, nu mai depinzi așa de factorul uman pentru că sudorul e om. El nu va lucra așa liniar toată săptămâna. Pe când automatul nu știe de calendar, de Crăciun, de Paști, fără eroare”, a explicat Dumitru Mărgeloiu, vicepreședintele Asociației Oamenilor de Afaceri din județul Gorj.
În prezent, compania funcționează fără sudori, utilizând exclusiv echipamente automate. „Nu am niciun sudor angajat pentru că nu sudăm. Folosim automatele noastre, le programăm, avem ingineri care cunosc foarte bine sudură.”, a precizat omul de afaceri. Această tendință se extinde la nivel național, pe măsură ce tot mai multe firme adoptă tehnologii similare.
Citeşte şi: Mai multe trenuri anulate de CFR, după accidentul feroviar din Olt