1.4 C
Craiova
vineri, 21 februarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCulturaSpectacol dedicat Dragobetelui, la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu

Spectacol dedicat Dragobetelui, la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează luni, 24 februarie, un spectacol special dedicat sărbătorii Dragobetelui, „Sărbătoarea iubirii la români”. Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu, începând cu ora 18:00.

La eveniment sunt invitați să participe Grupul Privighetorile Gorjului, elevi ai Colegiului Național „Spiru Haret”, Ansamblul de Datini și Obiceiuri „Tisa” din Tismana, dar și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Aceștia vor încânta publicul cu momente autentice de folclor, dansuri tradiționale și colinde care reflectă frumusețea obiceiurilor gorjenești. Evenimentul promite să fie o adevărată incursiune în tradițiile și obiceiurile străvechi ale Gorjului, având ca scop promovarea valorilor culturale autentice, legate de iubire și respect față de tradițiile strămoșești.

Evenimentul, realizat în parteneriat cu Liga Femeilor Gorjene ”Arethia Tătărescu”

Evenimentul o să fie realizat în parteneriat cu Liga Femeilor Gorjene ”Arethia Tătărescu” care va acorda și câteva premii pentru cuplurile tinere, dar și care se pot lăuda cu mai zeci de ani de relație. Președinta Ligii Femeilor Gorjene, dr. Sanda Michie, subliniază importanța acestor cupluri stabile, care pot fi modele de urmat pentru tinerii aflați la început de drum în viață. Evenimentul o să fie prezentat de etnologul Pompiliu Ciolacu și cunoscuta prezentatoare Codruța Florescu.
Un moment deosebit va fi susținut de Ansamblul de Datini și Obiceiuri „Tisa” din Tismana, coordonat de profesor instructor Daniela Spineanu.

Dragobetele este considerat protectorul iubirii și al tineretului

În zona Gorjului, Dragobetele este considerat protectorul iubirii și al tineretului, iar obiceiurile care se păstrează în această perioadă sunt pline de semnificație. Ansamblul „Tisa” va reconstitui cu migală și autenticitate unele dintre cele mai frumoase obiceiuri tradiționale legate de această sărbătoare.

În trecut, tinerii din sate se adunau pe 24 februarie pentru a sărbători Dragobetele, iar în unele localități se organizau jocuri și dansuri, iar fetele și băieții se întâlneau pentru a-și declara dragostea.
Ansamblul „Tisa” va oferi publicului o prezentare a acestor tradiții, dar și dansuri și cântece din repertoriul folcloric care marchează dragostea.

Citeşte şi: În Polonia, resturile unei rachete SpaceX s-au prăbușit

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS