Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat în perioada 17-21 martie un număr de 51 controale care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 45 sancțiuni contravenționale în valoare de 306.500 lei.
Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, inspectorii de muncă au dispus 137 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.
De asemenea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a desfășurat, în perioada 18.03 – 21.03.2025, Campania Națională pentru verificarea respectării prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și cerințele minime de securitate și sănătate în muncă.
Acțiunea s-a derulat în cadrul Programului Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pe anul 2025 și a vizat angajatorii care desfășoară activități în următoarele domenii:
Construcții clădiri – cod CAEN 41
Lucrări de geniu civil – cod CAEN 42
Lucrări speciale de construcții – cod CAEN 43
Obiectivele campaniei:
identificarea și verificarea agenților economici care activează în domeniul construcțiilor;
eliminarea neconformităților prin impunerea de măsuri corective și aplicarea sancțiunilor contravenționale aferente;
creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor privind necesitatea respectării legislației muncii și a normelor de securitate și sănătate în muncă.
Inspectorii de muncă din Gorj au verificat 5 agenți economici
În cadrul acțiunii, inspectorii de muncă din Gorj au verificat 5 agenți economici și au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 65.000 lei.
În cadrul controalelor desfășurate, inspectorii de muncă au identificat un angajator în orașul Rovinari, activ în domeniul construcțiilor, care a primit la muncă o persoană fără a avea încheiat în prealabil un contract individual de muncă. Pentru această abatere, angajatorul a fost sancționat contravențional cu o amendă în valoare de 20.000 lei, conform prevederilor articolului 260, alineatul (1), litera e) din Codul Muncii, republicat, cu modificările și completările ulterioare.
„Primirea la muncă a unei persoane fără a avea încheiat în prealabil un contract individual de muncă constituie o încălcare gravă a legislației muncii, privând lucrătorul de drepturile sale legale și de protecția socială. Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj va sancționa întotdeauna ferm astfel de practici și va continua să desfășoare controale pentru a asigura respectarea legislației și un mediu de muncă echitabil pentru toți angajații, angajatorii riscând amenzi de până la 200.000 lei.”, a declarat George Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.
Citeşte şi: Aproape 1.500 de persoane, reţinute în Turcia