Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) a celebrat 30 de ani de activitate printr-o Gală Aniversară, în Sala Mare a Ateneului Român, în prezența comunității artistice, precum și reprezentanților mediului guvernamental și non-guvernamental.
Fondată în 1995, UCIMR este organizație nonprofit de utilitate publică, care de trei decenii contribuie la dezvoltarea peisajului cultural românesc prin promovarea valorilor artistice autentice, atât pe plan național, cât și internațional. Asociația susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse. Uniunea creează oportunități de afirmare dedicate tinerilor artiști, dar susține și activitatea artiștilor pensionari.
„În anii ’90, legislația privind drepturile artiștilor era plină de necunoscute. În contextul Legii nr. 35/1994 privind timbrele culturale, care oferea doar uniunilor de creație posibilitatea de a beneficia de aceste fonduri, se conturează ideea unui organism dedicat exclusiv susținerii muzicienilor interpreți, căci din peisajul uniunilor de creație lipsea segmentul artiștilor interpreți, vectorii principali ai transmiterii actului muzical către public. Această inițiativă a pregătit terenul pentru înființarea în 1995 a UCIMR, prima asociație a artiștilor interpreți, dedicată exclusiv realizării și implementării de proiecte culturale. Astfel, de 30 de ani, asociația a contribuit la îmbogățirea peisajului cultural român, promovarea valorilor artistice autentice românești în străinătate, generarea de oportunități pentru afirmarea tinerilor artiști și la susținerea materială a artiștilor pensionari, care a contribuit la retenția artiștilor în România în contextul exodului masiv.”, a declarat Ștefan Gheorghiu, fondator și președinte al UCIMR
Premiile UCIMR
În cadrul galei, prezentate de Marius Constantinescu, au fost decernate premii aniversare pentru instituții și orchestra fondatoare ale asociației UCIMR.
Au fost celebrate realizările artistice pentru întreaga activitate ale instituțiilor, ansamblurilor, grupurilor și personalităților din lumea muzicală. Premiile au fost înmânate de către membrii Consiliului Director UCIMR, reprezentanți ai mediului de business și guvernamental.
S-au acordat și premii de excelență pentru întreaga activitate, oferite drept recunoaștere a întregii activități profesionale. La categoria „Grup folcloric” au fost premiate trei ansambluri folclorice din țară. Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Gorj, se află printre ele.
Citește și: Trei medalii de argint și una de bronz pentru liceenii din Gorj la Olimpiada Națională de Matematică