9.5 C
Craiova
miercuri, 9 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjAproape 700.000 de lei pentru supervizarea lucrărilor la una dintre cele mai mari acumulări de pe râul Jiu

Aproape 700.000 de lei pentru supervizarea lucrărilor la una dintre cele mai mari acumulări de pe râul Jiu

Proiect major derulat în zona Rovinari pentru creșterea siguranței și protejarea comunităților din aval.

Administrația Națională Apele Române a alocat aproape 700.000 de lei pentru monitorizarea și supervizarea lucrărilor de punere în siguranță a Acumulării nepermanente Rovinari, una dintre cele mai importante amenajări hidrotehnice de pe râul Jiu.

Investiție totală de peste 18 milioane de lei

Lucrările fac parte dintr-un proiect amplu finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care beneficiază de un buget total de peste 18 milioane de lei. Acestea vizează:

  • Reabilitarea barajului de pământ (6.600 metri)
  • Reabilitarea barajului stăvilar
  • Modernizarea bazinului disipator
  • Reabilitarea rizbermei fixe și mobile
  • Montarea a 4 stații hidrometrice
  • Consolidarea a 5,5 hectare de zone umede

Proiectul are ca obiectiv îmbunătățirea siguranței în exploatare și creșterea capacității de atenuare a viiturilor, pentru a proteja zonele locuite din aval.

Suprafață de peste 53 de hectare și impact asupra a patru UAT-uri

Amenajarea se întinde pe o suprafață de 534.200 mp (peste 53 hectare), pe teritoriul următoarelor unități administrativ-teritoriale din județul Gorj:

  • Orașul Rovinari
  • Comuna Bălești
  • Comuna Drăguțești
  • Comuna Telești

Acumularea este amplasată la aproximativ 15 km aval de municipiul Târgu Jiu, într-o depresiune naturală la sud de Rovinari. Barajul închide albia majoră a râului Jiu pe o distanță de 4,6 km, fiind încastrat între versanți, iar o aripă ajunge până la DN 66.

O zonă cu valoare ecologică deosebită

În zonă s-a format de-a lungul timpului o veritabilă minideltă, populată de numeroase specii de păsări. Peisajul, cu munții în depărtare și luciul apei animat de păsări acvatice, oferă un cadru natural spectaculos, cu potențial ecoturistic semnificativ.

„Zona Rovinari este una cu un rol strategic în protecția împotriva inundațiilor, dar și un areal de interes ecologic. Investițiile în siguranța acumulării sunt esențiale atât pentru protecția comunităților, cât și pentru conservarea biodiversității”,
precizează Administrația Națională Apele Române.

Citește și: Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu va dispune de un serviciu privat de pompieri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS