15.1 C
Craiova
luni, 21 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjO parte a Palatului Administrativ din Târgu Jiu va deveni obiectiv turistic

O parte a Palatului Administrativ din Târgu Jiu va deveni obiectiv turistic

Autoritățile județene se pregătesc ca din acest an să fie demarate lucrările de reabilitare la Palatul Administrativ din Târgu Jiu.

Clădirea a fost afectată de cutremurele de acum 2 ani și are nevoie de reparații și consolidări. În momentul de față este în derulare procesul de mutare a instituțiilor care își desfășoară activitatea în sediul Prefecturii Gorj, Aici funcționează și Consiliul Județean Gorj. Potrivit subprefectului de Gorj, Iani Grâbaciu, după mutarea completă a personalului din instituțiile publice, imobilul va fi predat Companiei Naționale de Investiții. Iani Gârbaciu susține că lucrările vor fi demarate în acest an:

„Se lucrează la mutarea instrituțiilor. Unele s-au mutat, precum Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor. Altele sunt în curs de mutare, precum Consiliul Județean Gorj care identifică spații. Se lucrează la partea de proiectare și dorim ca în momentul în care se va face predarea clădirii către CNI să nu mai fie nimeni în clădire și să treacă direct la lucrări. Cert este că în afară de lucrările de reabilitare și consolidare de care are nevoie clădirea, partea veche din față și partea mai nouă dinspre parc, vor fi executate și recompartimentări.

Curtea interioară va fi acoperită cu sticlă și va fi amenajată pentru a deveni spațiu de așteptare pentru public. De asemenea, va fi amenajat și turnul cu ceas pentru accesul turiștilor. Va fi și o zonă turistică în Palatul Administrativ Gorj. Este și păcat să nu fie așa, având în vedere frumusețea acestei clădiri.”, a precizat subprefectul județului Gorj.

Istoria clădirii Prefecturii Gorj

Clădirea în care funcționează Prefectura Gorj a fost construită la începutul secolului XX, după un plan realizat de arhitectul Petre Antonescu (cel care a proiectat și Arcul de Triumf), fiind, la acea vreme, sediul Primăriei Târgu Jiu. Devizul lucrărilor a fost întocmit în anul 1896 de arhitectul Teoharie Dobrescu, care a fost și antreprenorul lucrării, executată de inginerul Ion Poienaru. Construcția a început în anul 1897, iar piatra de temelie a fost pusă la 22 august 1898.

La 28 mai 1901, primarul orașului Târgu Jiu, Titu Frumușeanu, a încredințat arhitectului Dimitrie Maimarolu finalizarea lucrărilor, acestea fiind încheiate în august 1902. Decorația exterioară și interioară, realizată în stil maur, conferă clădirii un caracter unic. Sala Maură, aflată în interiorul edificiului, este considerată una dintre cele mai frumoase din România, datorită decorațiunilor sale deosebite.

Peste doi ani de la cutremurele puternice

Clădirea Palatului Administrativ din Târgu Jiu a fost afectată de cutremurele de acum 2 ani. Potrivit Institutului Național de Fizică a Pământului, sistemul de tip dublet seismic, înregistrat în zilele de 13 și 14 februarie 2023 în județul Gorj, reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune.

Cutremurele cu magnitudini 5.2 și 5.7 ML au fost resimțite cu intensitățile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate. „Energia eliberată de cutremure este convertită în unde seismice ce se propagă la suprafața Pământului, iar cantitatea de energie eliberată este proporțională cu magnitudinea lor. O creștere cu o unitate a magnitudinii înseamnă o creștere de 30 de ori a energiei eliberate.

Un cutremur cu anumită magnitudine poate fi echivalentă cu explozia subterană a unei anumite cantități de trinitrotoluen (TNT) sau a unei bombe nucleare. Energia unui cutremur se poate calcula folosind megatone de TNT ca unitate de energie. Bomba atomică de la Hiroshima a eliberat o cantitate de energie similară unui cutremur de magnitudine Mw=6.”, potrivit unui raport al INFP.

Citește și: Explozie într-un bloc de garsoniere din Balș. A fost activat Planul Roșu de Intervenție

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS