Arborii care pun în pericol siguranța traficului rutier pe drumurile județene vor fi eliminați.
În acest sens, Consiliul Județean Gorj a comandat un studiu care să verifice situația vegetației din vecinătatea șoselelor administrate de către instituție și în special a arborilor îmbătrâniți și care pot fi doborâți de vânt pe carosabil. Astfel, în urma unei analize în zonele cu probleme, au fost alocate fonduri pentru tăierea arborilor amplasați pe domeniul public al județului Gorj. Suma este de peste 400.000 de lei.
Activitățile de eliminare a copacilor cu probleme vor fi demarate de luna viitoare. Printr-un referat întocmit de Direcția Tehnică, s-a descris necesitatea inițierii unei proceduri de achiziție publice pentru încheierea unui contract de servicii care presupune: activitatea de tăiere a arborilor; fasonat la dimensiuni de maximum 2 metri; tăierea și transportul crengilor; încărcat, transport și descărcat masă lemnoasă la locul indicat de beneficiar.
Aproape 1.700 de arbori trebuie eliminați
Având în vedere vârsta înaintată a unor arbori de diferite esențe crescuți pe zona de siguranță a drumurilor județene, se impune tăierea unor exemplare devenite periculoase în timp. Efectuarea acestor prestări de servicii, prezintă o importanță deosebită în vederea menținerii unei stări fitosanitare corespunzătoare pentru arborii sănătoși, învecinați, prin tăierea arborilor uscați, atacați de boli și dăunători.
Arborii propuși pentru tăiere pot produce în cazul unor furtuni pagube materiale sau victime omenești. Prin prestarea acestor servicii, autoritatea contractantă intenționează să taie un număr de 1.697 de arbori și să predea cu titlu gratuit la instituțiile publice materialul lemnos rezultat. Prestatorul se obligă să taie arborii indicați de către beneficiar, să transporte materialul lemnos la destinația stabilită de beneficiar, să facă curățenie la locul de tăiere și să elibereze terenul la final.
Zonele unde se vor executa lucrări
„Caietul de sarcini reprezintă cerințele minime ce trebuie respectate pe baza cărora se elaborează de către fiecare ofertant propunerea tehnică și corelat cu aceasta, propunerea financiară și este anexă la Contractul de achiziție a serviciului de tăieri arbori. Caietul de sarcini este obligatoriu dar nu limitativ. 1.8 Amplasamentul pe care vor fi prestate serviciile: domeniul public al Județului Gorj, respectiv – zona de siguranță a drumurilor județene:
- DJ 662 Vladimir – Licurici;
- DJ 605A – Dănciulești;
- DJ 672C – Bălești;
- DJ 661 – Turburea;
- DJ 672 Pocruia,
- DJ 674A Dănești – Țicleni.”, conform Consiliului Județean Gorj.
Citește și: Minerii și energeticienii revin la lucru, după o perioadă neagră pentru CEO