8.3 C
Craiova
marți, 29 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjFilm documentar aniversar la 150 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși

Film documentar aniversar la 150 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși

Un film documentar aniversar va fi realizat la Târgu Jiu pentru a marca anul viitor 150 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși.

În acest sens, Consiliul Județean Gorj a aprobat proiectul „Brâncuși – Calea Eroilor. Film documentar aniversar” inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, ce va fi depus în cadrul „Metodologiei privind atribuirea finanțării de către Secretariatul General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară pentru proiectele aferente anului 2025”.

Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 200.000,00 lei, din care:

  • finanțare Secretariatul General al Guvernului – 180.000,00 de lei;
  • cofinanțare Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj – 20.000,00 de lei.

Manager de proiect va fi Ionut-Viorel Bordeiași, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Acesta va semna toate documentele necesare, în etapa de depunere, evaluare, selecție și implementare a proiectului.

O nouă percepție a publicului față de Ansamblul „Calea Eroilor”, inclus în UNESCO

Conform conducerii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, obiectivul general al proiectului este de a redefini percepția asupra Ansamblului „Calea Eroilor” din Târgu Jiu prin lentila contemporană a cinematografiei documentare, transformându-l dintr-un simplu monument într-o poveste vie despre identitate, artă și memorie. Filmul aspiră să devină puntea între geniul lui Brâncuși și publicul secolului XXI, dezvăluind straturi de sens ascunse în piatră și spațiu.

„Obiectivele specifice se concentrează pe demersul de a readuce în atenția globală acest capodoperă al sculpturii mondiale. Prin tehnologii de filmare avansate, se urmărește captarea detaliilor monumentale care scapă ochiului nepregătit – texturile, jocul de lumină și umbre, sau modul în care ansamblul dialoghează cu peisajul urban. Interviurile cu specialiști, istorici și localnici reconstituie memoria locului, de la creația lui Brâncuși până la semnificațiile sale actuale.

Educația prin artă capătă o formă tangibilă prin distribuirea documentarului, care devine o resursă pentru școli și universități, dar și un instrument de diplomatie culturală. Subtitrarile în multiple limbi și includerea cadrelor aeriene asigură accesibilitatea universală, transformând filmul într-un ambasador al patrimoniului românesc. Activitatea principală a proiectului se concentrează pe producerea filmului documentar de autor despre Ansamblul „Calea Eroilor”, un proces care transformă piatra și istoria în narativă cinematică.

Ansamblul Calea Eroilor de la Târgu Jiu realizat în perioada 1937 – 1938

Echipa de filmare, condusă de un regizor cu experiență în proiecte culturale, va capta în format 4K fiecare segment al Ansamblului – de la Poarta Sărutului la Masa Tăcerii și Coloana Infinitului – folosind tehnici inovatoare:

  • filmări aeriene cu dronă care dezvăluie relația dintre sculptură și peisajul urban,
  • secvențe macro ce descifrează detaliile sculpturale uitate,
  • reconstituiri digitale ale procesului creativ al lui Brâncuși (prin animații 3D).

Filmul nu e doar o înregistrare, ci o experiență immersivă care reînvie legătura dintre Brâncuși, comunitate și artele vizuale contemporane”, conform unui proiect de Hotărâre a CJ Gorj. Este de amintit că Ansamblul Calea Eroilor de la Târgu Jiu, realizat de Constantin Brâncuși în perioada 1937 – 1938, a fost inclus de anul trecut în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Citește și: Pregătiri de închidere la cariera minieră Peșteana

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS