6.7 C
Craiova
miercuri, 30 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjScandal pe externalizarea Societății Electrocentrale Craiova SA

Scandal pe externalizarea Societății Electrocentrale Craiova SA

Externalizarea Termocentralei de la Craiova din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) este departe de a se fi încheiat.

Cu toate că au trecut doi ani de când Complexul Energetic Oltenia a renunțat la Sucursala Electrocentrale Craiova 2, procesul de divizare simetrică încă mai provoacă scandal. Încă nu au fost încheiate procedurile de preluare a activelor de către compania energetică.

Astfel, acționarii CEO vor analiza în ședința din luna mai aprobarea achiziției de servicii juridice de asistență și reprezentare pentru soluționarea divergențelor şi/sau pentru promovarea unei cereri de arbitraj pentru finalizarea operațiunilor de predare-primire a activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii de la Societatea Complexul Energetic Oltenia SA care s-a divizat, către Societatea Electrocentrale Craiova SA, societatea beneficiară rezultată în urma divizăriï. La momentul divizării, CEO a mai asigurat câteva luni finanțarea pentru funcționarea Termocentralei de la Craiova.

Au mai primit de la CEO 70 de milioane de euro

Este de amintit că Electrocentrale Craiova SA a împrumutat anul trecut un milion de certificate de CO2 de la CEO, pentru că nu a avut 70 de milioane de euro să le achiziționeze de pe piața de profil.

Împrumutul a fost aprobat de către acționarii Complexului Energetic Oltenia. În total, compania energetică a acordat Societății Electrocentrale Craiova SA un milion de certificate de CO2. Împrumutul a fost acordat în condiții de piață, până la data de 1 septembrie 2025, cu garantarea rambursării acestuia, cu diverse garanții reale, constituite în favoarea Societății Complexul Energetic Oltenia SA.

Garanția a fost că împrumutul a fost garantat de către o unitate bancară. Astfel, dacă Societatea Electrocentrale Craiova SA nu-l va rambursa la termenul specificat, CEO va putea retrage banii din banca respectivă. Termocentrala de la Craiova asigură agentul termic și apa caldă în municipiu și produce energie electrică pe bază de cărbune.

Vrea să treacă pe gaze naturale

Anul trecut a fost lansată o licitație pentru „Proiectarea, asistență tehnică din partea proiectantului, organizare șantier, procurarea, execuția lucrărilor, instruire, probe și teste pentru obiectivul de investiții „Capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficienţă de 295 MW pentru Societatea Electrocentrale Craiova SA”.

Valoarea totală estimată a contractului de proiectare și execuție este de 1,077 miliarde de lei, potrivit datelor din platforma de licitații. Durata contractului este de cinci ani. Proiectul centralei are o valoare totală estimată de 1,25 miliarde de lei, fără TVA, dintre care 825 de milioane de lei finanțare nerambursabilă prin PNRR, potrivit contractului de finanțare. Noua unitate va înlocui actualele capacități energetice existente din Craiova, care funcționează pe cărbune. Societatea Electrocentrale Craiova este controlată de Ministerul Energiei.

Citește și: CEO renunță la participația de la Hotelul „Mina” din Rânca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS