5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalMehedinţiSiguranţa elevilor, o prioritate a Instituției Prefectului județului Mehedinți

Siguranţa elevilor, o prioritate a Instituției Prefectului județului Mehedinți

La sediul Instituției Prefectului județului Mehedinți a avut loc, ieri, ședința Grupului Județean pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învăţământ preuniversitar la nivelul județului Mehedinți.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean și Inspectoratului de Poliție al județului Mehedinți au prezentat o analiză privind „activitățile desfășurate de către structurile deconcentrate și autoritățile administrației publice locale pentru derularea în condiții de siguranță în incinta și în zonele adiacente unităților de învăţământ preuniversitar în anul școlar 2015-2016”.

Conform acestui raport, situația asigurării cu pază umană a unităților de învăţământ este deficitară. Concret, din totalul de 229 unități de învăţământ din județul Mehedinți, un număr de 28 sunt asigurate cu pază umană ( 12,2% din total), 18 fiind situate în mediul urban și 10 în mediul rural. Un număr de 26 unități de învăţământ sunt asigurate cu pază proprie, una cu pază mixtă și una cu pază cu societate specializată de pază.

În ceea ce privește asigurarea cu sisteme de supraveghere video a unităților de învățământ,  un număr de 78 sunt dotate cu astfel de sisteme, 31 în mediul urban și 47 în mediul rural, ceea ce reprezintă doar 34,06% din total.

Subprefectul județului Mehedinți, Andrei Stănișoară, consideră că procentul este extrem de mic în ceea ce privește modul de asigurare a securității la școlile primare și gimnaziale și la grădinițele din județul Mehedinți și trebuie luate măsuri urgente pentru remedierea situației.

„Este o chestiune extrem de gravă, pentru care trebuie identificată o soluție cât mai repede posibil. Părinții trimit copii la școală și trebuie să aibă siguranța, certitudinea că îi lasă pe mâini bune, că în acest mediu nu li se poate întâmpla absolut nimic. Nu rezolvăm problema cu parteneriate și protocoale, trebuie aduși la aceeași masă toți factorii de decizie, reprezentanții administrațiilor publice locale și rezolvată această situație” , a declarat subprefectul Andrei Stănișoară.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al județului Mehedinți au precizat că infracțiunile sesizate în incinta unităților de învățământ s-au diminuat cu 15,2%, fiind sesizate 28 de fapte penale față de 33 în anul școlar 2014-2015. Una din principalele cauze care au generat producerea acestor incidente este tocmai lipsa dotărilor cu sistem de supraveghere și neasigurarea cu personal de pază, fapt care a înlesnit accesul în școli a altor persoane decât cele autorizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS