Sub îndemnânul “Redescoperă frumuseţea lucrurilor mărunte”, cercetaşii severineni din cadrul Organizaţiei Naţionale “Cercetaşii României” vor organiza sâmbătă, 26 mai 2018, a cincea ediţie „Festivalul Luminii”, în Parcul Rozelor.
„Adevărata fericire nu e rezultatul bogăției, a succesului în carieră și nici măcar al satisfacerii tuturor plăcerilor. Fericirea e atunci când ești mulțumit de ceea ce ai și te bucuri din plin de asta. Dar mai presus de atât, adevărata cale spre fericire este acea de a-i face pe ceilalți fericiți.”- Sir Robert Baden Powell – fondatorul Mișcării Cercetășești
Festivalul Luminii – evenimentul național sincron al Organizaţiei Naţionale “Cercetaşii României”, revine la Drobeta-Turnu Severin cu a cincea ediţie pe 26 mai 2018 în Parcul Rozelor pentru a vă reaminti de lucrurile mărunte care fac viața mai frumoasă în fiecare zi. Astfel, de cinci ani, cercetașii oferă comunității prilejul de a regăsi bucuria lucrurilor mărunte și clipe minunate petrecute în aer liber alături de cei dragi în cadrul Festivalului Luminii. În fiecare an, pentru a crea o atmosferă de poveste, cercetaşii apelează la gulguţe, cutii de origami în care sunt aprinse mici lumânări.
Tema din acest an a festivalului este “Natura și impactul nostru asupra acesteia” pentru că natura este locul în care cercetașii se simt cel mai bine și fac tot posibilul pentru a o proteja. De aceea, toate cele 1.000 gulguțe folosite în cadrul Festivalului Luminii vor fi realizate prin reutilizarea hârtiei.
Începând cu ora 12:00 până la ora 23:00, severinenii şi nu numai, sunt aşteptaţi sâmbătă să participe la o diversitate de ateliere pregătite de cercetaşi atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. La ateliere vor învăţa să facă gulguţe, brăţări, noduri, baloane uriaşe de săpun, să dezlege enigme și să îndeplinească provocări. Copiii vor fi pictaţi pe faţă cu floarea de crin, simbolul cercetăşiei, şi vor putea participa la multe jocuri pentru copii. Vizitatorii pot veni să se relaxeze într-o zonă unde se va cânta live, sau aducându-şi o carte pe care o pot citi în zona de liniște – și pe care apoi o pot dărui mai departe, la atelierul „Blind date with a book”, unde se face un schimb de cărți pe nevăzute. Ca în fiecare an, cercetaşii pregătesc “Copacul cu dorinţe”, în care se pot pun bileţele cu propriile dorinţe. De asemenea, vizitatorii pot participa la aprinderea lumânărilor din cele 1.000 de gulguţe.
Pe lângă gulguțe, începând cu ora 12:00, Sala Artelor din cadrul Palatului Culturii Teodor Costescu va fi un loc special pentru o proiecţie de scurtmetraje, unde te poţi bucura de micile jocuri de imagini, haioase, dar și cu mesaje puternice. Vor fi atât videouri făcuţi de oameni talentaţi care au vrut să încerce ceva altfel, cât și filme câştigătoare sau nominalizate la Oscar.
Accesul la eveniment este liber, iar Festivalul Luminii este o ocazie de a îi cunoaşte mai bine pe cercetaşi şi de a afla cum pot deveni cercetaşi atât copiii, precum şi adulţii. Aşadar, severinenii sunt invitaţi să vină şi să descopere frumuseţea celei mai mari mişcări de tineret de pe glob şi să afle cum, prin educaţie şi implicare, cercetaşii lasă lumea un pic mai bună decât au găsit-o. La plecarea din parc, cu siguranţă, vizitatorii vor reflecta la “Care sunt micile bucurii personale și cu cine le împărtășesc? Şi ce lucruri mărunte fac pentru a proteja natura?”
Programul Festivalului Luminii, 26 mai 2018
12:00-14:30 Proiecte scurtmetraje la Clubul Artelor
12:00-16:00 Relaxare în parc; pături pe iarbă, hamace, muzică, jocuri
16:30-21:30 Desfășurarea atelierelor
21:00 Aprinderea gulguțelor
22:00-23:00 Chităreală
Anul acesta, alături de cercetașii severineni au fost:
Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin, care a avut încredere în organizarea festivalului în Parcul Rozelor
Palatul Culturii Teodor Costescu, care pune la dispoziție Clubul Artelor unde vor avea loc scurtmetrajele, începând cu orele 12:00
Consiliul Județean Mehedinți, care sprijină cu mici premii pe cercetașii voluntari implicați în organizare
Despre Festivalul Luminii Drobeta Turnu Severin
Festivalul Luminii Drobeta Turnu Severin este un eveniment realizat de Organizația Națională “Cercetașii României” prin cei peste 80 de membri din Drobeta Turnu Severin – copii și tineri, voluntari dedicați, de toate vârstele – eveniment destinat comunităţii în care trăiesc și la care participă anual peste 1.000 de vizitatori.
Pentru cercetaşi, Festivalul Luminii este unul din modurile prin care oferă ceva înapoi comunităţii pentru sprijinul pe care îl au constant şi, în acelaşi timp, modul de organizare al festivalului contribuie la atingerea obiectivelor educaţionale pe care organizaţia le are pentru membrii săi.
Pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/445906289212889/
Despre Festivalul Luminii
Festivalul Luminii este marcă înregistrată a Organizaţiei Naţionale “Cercetaşii României”, iar ideea festivalului a apărut în anul 2004, când câțiva cercetași din Cluj-Napoca au încercat să le amintească oamenilor de fumusețea lucrurile mărunte din viața lor. Unindu-și forțele au realizat prima ediție a evenimentului, intitulat atunci Seara Viselor Împlinite, când clujenii prezenți au așezat, pe lacul din Parcul Central, aproximativ 200 de cutiuțe confecționate din hârtie, cu lumânări aprinse înăuntru, trimițând odată cu ele și visele lor, cât și dorința de a deveni realitate. De atunci, festivalul a continuat, în fiecare an, cu denumirea de Festivalul Luminii. Din 2008 a devenit eveniment național, fiind organizat sincron de mai multe filiale de cercetaşi, ajungând la aproximativ 150 de evenimente în toată ţara şi realizându-se până acum peste 400.000 de gulguţe. http://festivalul-luminii.ro
Despre Organizaţia Naţională “Cercetaşii României”
Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” (www.scout.ro) este cea mai veche mișcare educațională de tineret din România, membră fondatoare a Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout (WOSM). Cercetășia este un model educațional, de formare continuă, având ca scop dezvoltarea de indivizi responsabili și implicați în comunitățile din care fac parte.
De peste 100 de ani, modelul educațional bazat pe pedagogie cercetășească contribuie la crearea unei lumi mai bune prin implicarea personală a sute de milioane de oameni care cred și respectă valorile ercetăşești.
În România, organizaţia serveşte aproximativ 5000 membri prin 80 de filiale și sucursale active în comunități din toată țara, iar la nivel mondial, organizaţia numără 40 milioane de membri în 224 de ţări şi teritorii. După informaţiile WOSM, în lume există doar 6 ţări fără cercetaşi, în unele dintre ele deoarece nu este permis (spre exemplu, Cuba, Coreea de Nord, Republica Populară Democrată Lao, Myanmar) www.scout.ro