-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Acasă Local Mehedinţi Drug Test pentru siguranţa traficul rutier

Drug Test pentru siguranţa traficul rutier

0
Drug Test pentru siguranţa traficul rutier


Polițiștii rutieri din Mehedinţi au în dotare 2 aparate Drug Test, cu care pot depista şoferii care au consumat substanțe psihoactive.

Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinţi are în dotare două aparate marca Drager, model Drug Test 5000. Cu ajutorul acestora, polițiștii vor depista conducătorii auto care au consumat substanțe psihoactive.

Consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și evita obstacolele apărute în cale.
Totodată, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave.

Ce înseamnă testarea Drug test

Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinţi are în dotare două aparate marca Drager, model Drug Test 5000
Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinţi are în dotare două aparate marca Drager, model Drug Test 5000

Testarea cu Drug Test se face din probe de salivă, acesta putând detecta 6 tipuri de droguri. Dacă la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă.

La testarea cu Drug Test nu este relevantă concentrația, iar Codul Penal sancționează cu închisoarea de la unu la 5 ani sau amendă persoana aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. 
Pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, Codul Penal prevede următoarele:

  • Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. 
  • Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. 
  • Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) și alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. 

Acţiuni pentru combaterea consumului de substanţe psihoactine şi alcool

Polițiștii rutieri mehedințeni au organizat o acţiune pentru prevenirea si combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, urmărind în special identificarea șoferilor care conduc vehicule sub influența băuturilor alcoolice și/sau a substanțelor psihoactive.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au verificat 261de autovehicule și au legitimat 290 persoane, fiind aplicate 61 de sancțiuni contravenționale, 10 dintre acestea pentru consumul de alcool, în valoare de peste 25.000 de lei.

Oamenii legii au reținut 12 permise de conducere și au testat cu aparatele etilotest și drugtest aproximativ 150 conducători auto.

De la începutul anului 2019 și până în prezent, polițiștii au reținut pentru consum de alcool și substanțe psihoactive, un număr de 60 de permise de conducere și au constatat 95 de infracțiuni în acest sens, 58 în mediul urban, iar 37 în mediul rural.