150 de salariații ai Hidroserv Porțile de Fier au intrat în grevă japoneză. Aceștia sunt nemulțumiți de salarii și de faptul că sunt nevoiți să își cumpere singuri cele necesare pentru muncă.
De asemenea, acuză conducerea Hidroserv, instituție aflată în insolvență, că în ultimii ani a redus bugetul pentru investiții astfel că angajații care se ocupă de mentenanța instalațiilor de la Porțile de Fier sunt nevoiți să-și cumpere singuri sculele pentru reparații. Salariații și-au cumpărat salopete și chiar șurubelnițe, potrivit realitateademehedinti.net.
Sindicaliştii trag un semnal de alarmă
Președintele Sindicatului Porțile de Fier spune că barajul de la Porțile de Fier nu a mai fost reparat de 30 de ani și că oricând pot avea loc incidente ca cel din 2018, când a luat foc un transformator electric.
Prin acestă formă de protest se dorește tragerea unui semnal de alarmă atât asupra stării precare a instalațiilor hidroenergetice din cadrul Hidroelectrica. Se trage un semnal de alarmă și asupra modului în care sunt tratați cei care mențin prin munca lor funcționarea în siguranță a acestora.
„Dorim pe această cale să informăm opinia publică asupra situației reale dar și să atragem atenția factorilor de răspundere, inclusiv a serviciilor de informații, că s-a ajuns la limita suportabilității”, mai spun sindicaliștii.
Sindicaliștii Hidroserv spun că, în zilele următoare, protestatarilor de la Porțile de Fier li se vor alătura și angajați Hidroserv din Cluj și Vâlcea.
Hidroserv, datoare către salariații ei
Hidroserv este datoare salariaților circa 22 milioane lei, adică circa 20 la sută din totalul datoriilor societății, acestea fiind datorii înregistrate până în anul 2016 la intrarea în insolvență. De asemenea exista și datorii recente, din anul 2017, datorii ce conform legii, trebuiau plătite imediat salariaților. Practic, prin neplata sumelor aferente anului 2017, conducerea executivă a societății se află la limita săvârșirii unei infracțiuni, motiv pentru care Sindicatul Porțile de Fier va lua în viitorul apropiat, după consultarea membrilor săi, decizia de a depune plângere penală împotriva conducerii executive.