-3.8 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalOltPortul comercial Corabia, grav afectat de secetă

Portul comercial Corabia, grav afectat de secetă

Seceta a dus la scăderea debitului Dunării şi a afectat navigaţia ambarcaţiunilor, iar de mai multe zile nicio navă nu mai poate acosta în Portul comercial Corabia. Situaţia îi afectează cel mai mult pe fermieri, care nu îşi mai pot transporta produsele agricole pe fluviul care trece prin sudul judeţului.

Seceta a făcut ca nivelul Dunării să scadă considerabil. La intrarea fluviului în ţară, debitul este de 2.700 metri cubi pe secundă, mult sub media multianuală a lunii august care este de 4.300 metri cubi pe secundă. Navele nu mai pot acosta în Portul Corabia din cauza insulelor de nisip formate de secetă şi de lipsa lucrărilor de dragare a fluviului. Autorităţile au cerut de nenumărate ori dragarea canalului însă banii necesari nu au fost alocaţi. „Situaţia este aşa de mai multă vreme. Transportul fluvial este blocat pentru că s-au format insule de nisip şi din acelaşi motiv nu se mai poate ajunge la silozurile din Portul comercial. Situaţia nu se mai poate remedia acum, este tardiv. Putem doar să aşteptă să crească din nou nivelul apei”, a declarat Dan Oltean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Corabia, potrivit gazetanoua.ro.

Afectaţi de această situaţie sunt şi producătorii agricoli care vor fi obligaţi să îşi vândă cerealele la preţ mai mic. Din Corabia plecau pe Dunăre zeci de barje încărcate cu cereale. Acum, produsele agricole depozitate în silozurile din apropierea portului sunt transportate cu autovehicule până la calea ferată. „Dunărea este scăzută ca debit din cauza secetei. Comerţul cu cereale pe Dunăre nu e la capacitate maxiă iar fermierii au de suferit”, a declarat Dan Bărăgan, şeful Direcţiei Agricole Judeţene Olt.
Problemele de la Corabia afectează şi navele de croazieră. Mai multe astfel de ambarcaţiuni, plecate din Germania şi Austria, cu destinaţia Tulcea-Delta Dunării, sunt blocate pe sectorul Corabia-Turnu Măgurele din cauza nivelului scăzut al fluviului. Turiştii sunt transportaţi cu autocare până la Tulcea, însă, majoritatea aleg să rămână pe nave. În luna august, sunt programate nu mai puţin de 400 de sosiri de nave de croazieră, însă dacă nivelul Dunării va rămâne la fel de scăzut este foarte probabil ca toate aceste croaziere să fie anulate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS