Pe 9 februarie 2018, când marele artist al meleagurilor oltene – Nicolae Truță ar fi împlinit 69 de ani, la Slatina s-a lansat volumul „Inscripție pe coajă de mesteacăn“, carte care cuprinde însemnări ale artistului.
La șapte ani și jumătate de când pictorul, sculptorul, poetul, ilustratorul, graficianul, criticul de artă, …, Nicolae Truță a plecat „puțin“, cum spun și astăzi prietenii, a fost lansat al șaselea volum închinat artistului, lucrare apărută sub egida Asociației Culturale „Nicolae Truță“, chiar în ziua în care ar fi împlinit 69 de ani.
Sala de festivități a Muzeului Județean Olt a fost aproape neîncăpătoare, prietenii maestrului, nașului, finului, profesorului, ai lui Nae, ai lui Năică, ai domnului Truță etc. răspunzând cu dragoste invitației de a-i cinsti memoria. Amintirile depănate în cadrul lansării oficiale – în fapt nimic altceva decât o întâlnire între prieteni – au fost multe, deși mult mai multe au stat gata să iasă la lumină, oprite, poate, în ultimul moment sau amânate doar pentru momentul de după, la un pahar de vin sorbit în amintirea artistului Nicolae Truță.
„Inscripție pe coajă de mesteacăn“, „o carte cât un om“, cum a descris-o prof. Constantin Voinescu, este a șasea carte apărută de la moartea artistului și va fi urmată și de alte lucrări, pentru că „a mai rămas scriitură“.
La Slatina au ajuns cu acest prilej prieteni de peste tot, din județ, din Craiova, din București, din Vâlcea etc. Emoționați, încă neîmpăcați cu plecarea prematură a artistului, dar bucuroși că lumea pe care Nicolae Truță a reușit să o clădească în jurul său, prin felul său aparte de a fi, „tipul de om care putea să unească“, așa cum l-a descris prietenul din liceu, artistul Virgil Dimulescu, iese la suprafață de fiecare dată când apare prilejul.
Conform scurtei biografii realizate de istoricul Laurențiu Guțică-Florescu, directorul Muzeului Județean Olt, pictorul Nicolae Truţă, născut la Dobreţu, în judeţul Olt, la 9 februarie 1949, a făcut studiile primare la Şcoala Generală din comuna natală, după care a urmat cursurile Liceului de Artă din Craiova, avându-i ca profesori pe Ilie Marineanu şi Ştefan Brădiceanu.
În anul 1974 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, devenind ulterior membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Debutul său artistic a avut loc în anul 1968, la Galeriile „Cromatic” din Craiova, într-o expoziţie de grup, alături de colegii Jean Pârvan şi Nicolae Ureche, demers girat de reputatul grafician Gabriel Bratu.
Începutul artistic al lui Nicolae Truţă, considera istoricul de artă Florin Rogneanu, „îl putem asemăna cu cel al lui Ion Ţuculescu din 1926, de la expoziţia Cercului Artistic Oltean” („Nicolae Truţă – locuitor în templul luminii”, Scrisul Românesc, Serie nouă, Anul VIII, nr. 9(85), septembrie 2010, p. 32.)
Cariera sa plastică a însumat 54 de expoziţii personale deschise între anii 1974-2009, la Bucureşti, Timişoara, Slatina, Craiova, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea. De-a lungul vieţii a participat la peste 250 de expoziţii naţionale, interjudeţene, judeţene sau de grup. Dintre marile evenimente artistice la care a luat parte amintim: Salonul Anual al Artiştilor Plastici Olteni (10 ediţii organizate de Muzeul de Artă Craiova), Expoziţia Colecţii-Colecţionari (vernisată la Muzeul Judeţean Olt în anul 1997), Expoziţia Nicolae Truţă (deschisă la Casa Americii Latine din Bucureşti în anul 1999), Simfonia Focului (vernisată la Slatina în anul 1999), Expoziţia Nicolae Truţă (organizată la Institutul Francez din Bucureşti în anul 2000), Salonul Artiştilor Plastici din judeţul Olt (5 ediţii iniţiate de Muzeul Judeţean Olt), Logodnă cu cerul (expoziţie vernisată în anul 2001 la Galeria „Artis” a Muzeului Judeţean Olt), Un secol de artă cultă în Ţara Oltului de Jos, demers expoziţional organizat între anii 2008-2009 de Muzeul de Artă Craiova şi Muzeul Judeţean Olt, şi ultima sa expoziţie personală Miresmele Dobreţului, vernisată la 6 februarie 2009, cu prilejul aniversării a 60 de ani de viaţă, în cadrul Galeriei „Artis” a Muzeului Judeţean Olt.
A executat ilustraţii la peste 60 de volume, grafică de carte, între care minivolumele în ediţie liliput Mănunchi eminescian şi grandiosul volum Poezii, aparţinând lui Mihai Eminescu, apărute la Editura Scribul din Slatina.
Nicolae Truţă a publicat de asemenea, în anul 1998, volumul de poezie Discurs în Catedrala ierbii. A fost director artistic al prestigioasei reviste de cultură slătinene Caietele Agora în perioada 2001-2003.
În 1997 a făcut o donație impresionantă Muzeului Județean Olt, cele 336 de lucrări donate însoțindu-le de o „Mărturisire“ pe care a îmcheiat-o astfel: „Fie ca această donaţie a autorului ei, Nicolae Truţă, făcută în deplin acord cu familia mea, să înnobileze spaţiile muzeale în timpuri viitoare. Aici se găsesc adevărate pagini de sertar din timpuri obtuze şi tot aici se găsesc lucrările începuturilor mele în drumul spinos al artelor, lucrări făcute la pâlpâirea lămpii unde luminile şi umbrele erau încă egale. De la aceste desene cu personaje din lumea satului şi până la „Miresele Dobreţului” am pornit în căutarea propriului univers fără busolă sau ghid care să-mi împiedice rătăcirea cu prea multe avertismente.
Binecuvântat fie pământul Oltului care a dat culturii naţionale atâtea nume de referinţă!”.