3.4 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieVal de contestații la limba română în Olt

Val de contestații la limba română în Olt

În cele patru ore disponibile pentru a fi depuse contestații, elevii din județul Olt au înaintat 1.056 de cereri de reevaluare a lucrărilor de bacalaureat. Cele mai multe au fost înregistrate la limba și literatura română. Profesorii și elevii acuză modul în care au evaluat profesorii lucrările de la această disciplină.

Absolvenții din județul Olt care au susținut bacalaureatul s-au declarat, foarte mulți, nemulțumiți de notele la limba și literatura română. Au fost depuse 440 de contestații doar pentru această disciplină (230 de la profilul uman și 210 de la real). Următoarea disciplină cu număr mare de contestații înregistrate a fost istoria – 123, la geografie – 109, în timp ce la matematică s-au depus în total 208 contestații.

Olimpică națională de limba și literatura română a depus contestaţie

Profesorii de limba română, dar și absolvenții spun că se așteptau la note mai mari. Cei mai nemulțumiți au fost elevii care au performat în liceu la această disciplină. Printre aceștia este și Simina Barbu, ocupanta locului I la Olimpiada națională de limba și literatura română în clasa a X-a și medaliată în anii următori la Olimpiada națională de lectură. Deși tinerei nu-i folosește la admiterea la facultate media de la bacalaureat, pentru că va susține alte probe scrise pentru admiterea la Medicină, absolventa spune că nota primită, 9,60, nu este cea pe care o merită.

„La română pățesc asta frecvent. Ideea este că nu depinde numai de ce faci tu în lucrare. Poți să fii extrem de bine pregătit, poți să ai o experiență culturală vastă, care să se regăsească și în conținut, dar dacă corectorul privește oarecum în anumite limite sau pe un barem impus de el, foarte strict, nu ai cum să obții o notă foarte mare. Asta este chestie de subiectivitate și sper să se rezolve, pentru că, dacă nu, foarte mulți copii au de suferit. Voi depune contestație la română, pentru că sunt convinsă că am făcut de notă maximă. (…) Mi-ar părea rău să fi muncit oarecum în zadar, să obțin doar 9,60 la română. Merg mai departe la Facultatea de Medicină, la București. Nu am nevoie de medie, dar pentru orgoliul meu și pentru… Pur și simplu, ca să știu că am încheiat eu frumos acest parcurs școlar“, a declarat absolventa.

Profesoara Siminei, nemulţumită şi ea

Nemulțumită de evaluare este și profesoara sa, care spune că nu doar lucrarea Siminei a fost prost evaluată, ci și alte lucrări, ale unor copii pasionați de această disciplină și care și-au dovedit seriozitatea în concursuri de specialitate, mult peste nivelul probei de la bacalaureat.

„Simina are 9,60 la română și 10 la celelalte discipline, iar lucrarea ei este impecabilă. Așa i s-a întâmplat și în clasa a VIII-a. În schimb, copii de la țară, fără pic de meditație, au luat 10 la română. 10 curat, fără meditații, fără nimic, doar cu pregătirea de la clasă și atât. Copiii obișnuiți de la ea din clasă au 9,90, sau 9,80 la română, iar ea are 9,60. Adică… Nu știu, mi se pare că s-a corectat foarte prost. Note nejustificat de mici la copii care… Altă olimpică, la cultură și spiritualitate, a luat locul V pe țară, a luat 8,80, când fata scrie impecabil. A știut poezia, o visa. Vor fi altfel punctajele după contestații. 9,60 nu e nota lor.

Cu un ochi râd pentru cei care au luat note mari, frumoase, 9,90, 9,80, 9,70, multe, sunt foarte multe, dar pe de altă parte nu pot să nu plâng pentru ceilalți. Am impresia că profesorii ăștia, când găsesc o lucrare foarte bună, îi dau în cap, pentru că olimpicii niciodată n-au luat 10 curat, niciodată, la română, cel puțin. Nu se poate!“, a declarat prof. Felicia Alexandru, profesoara Siminei.

Contestaţii multe şi la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“

Nemulțumiri sunt și la Caracal, unde la liceul cu rată de promovare de 94,44%, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“, s-au depus doar la această disciplină aproape 100 de contestații. Alte 78 s-au depus la Colegiul Național „Ion Minulescu“ Slatina, unde elevii foarte bine pregătiți au fost, de asemenea, surprinși de notare, ca și profesorii lor.

„Notele sunt cam mici și nu prea rezonează cu ceea ce au făcut elevii noștri. (…) Nu știu ce s-a întâmplat, dar nu prea e bine. Copiii sunt extrem de dezamăgiți și nu-și explică. Este o nemulțumire la nivel de județ. S-a mai întâmplat fenomenul ăsta în 2016 și, în urma contestațiilor notele, evident, au urcat. (…) Așteptările erau altele, cu totul și cu totul altele“, a declarat prof. Irina Perianu, cadru didactic al liceului.

Lucrările pentru care elevii au cerut recorectarea vor fi trimise unei noi comisii de evaluatori, rezultatele finale fiind făcute publice vineri, 13 iulie 2019. Prima evaluare a lucrărilor candidaților din Olt a fost făcută în județul Mehedinți.

În Olt au fost obţinute patru medii de 10 la examenul de bacalaureat 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS