Pesta porcină africană se extinde cu repeziciune în județ, apărând noi focare, unele deja confirmate cu probe de laborator, tot în sudul județului Olt, însă cu tendință de extindere și spre restul teritoriului.
Trei noi focare au fost confirmate la Dăneasa (doi porci morți), Sprâncenata (șase porci morți) și Gostavățu (un porc mort și un porc sacrificat ca măsură de protecție), în timp ce și al Stoenești un cetățean a semnalat că porcii din gospodărie, doi al număr, dau semne clinice de boală. Autporitățile au acționat impunând măsuri specifice în focar și au anunțat, totodată, localitățile din zona de protecție (de 3 km în jurl focarelor) și de supraveghere (de 10 kilometri) să se aprovizioneze cu substanțe dezinfectante, atomizoare etc., necesare pentru a preveni apariția și extinderea bolii și al niveșul acestor localități.
Boala a ajuns în localități situate de o parte și de alta a râului Olt
Cert este că la acest moment boala a ajuns în localități situate de o parte și de alta a râului Olt, care nu mai constituie o barieră naturală în plus, în sudul județului Olt, un puternic bazin legumicol, vind mașini de transport din toată țara pentru a se aproviziona cu legume, pericolul de a răspândi boala (sau chiar de a aduce microbul din lte zone ale țării) fiind foarte mare.
S-a impus măsura sacrificării preventive a tuturor porcilor
La Cilieni, pe de altă parte, unde în urmă cu 10 zile s-a impus măsura sacrificării preventive a tuturor porcilor, iar operațiunea a început două zile mai târziu, după emiterea ordinului de prefect, încă se acționează. Sunt două echipe de medici veterinari care pun în aplicare măsura extremă, ajutați de oameni desemnați de primărie care încarcă animalele și le transportă pentru a fi neutralizate.