Alexandra Măceşanu, de 15 ani, victima lui Gheorghe Dincă, a luat ocazia pentru că nu a avut un mijloc de transport în comun pentru a ajunge la Caracal, povesteşte prietena ei, Marina Udeanu.
Potrivit acesteia, Alexandra ar fi plecat la Caracal ca să se întâlnească cu prietenul, dar nu a mai ajuns la destinaţie.
„Cu Alexandra sunt prietenă din copilărie. Am fost amândouă la grădiniţă. Am fost în aceeaşi clasă în gimnaziu. De aproape opt ani eram împreună la dansuri. Am mers amândouă la acelaşi liceu în Caracal, dar eram în clase diferite. Vorbeam foarte des, chiar şi cu o seară înainte de a fi răpită. Noi avem un grup de whatsapp unde discutăm diverse chestiuni.
Alexandra Măceşanu a apelat la o maşină de ocazie pentru că nu era microbuzMarţi, Alexandra era bine. Din ce ştiu eu, ea a plecat în ziua respectivă la Caracal ca să se întâlnească cu prietenul ei. Şi el este licean, dar la o altă unitate şcolară, la Liceul Industrial Caracal. Erau împreună de ceva timp, cred că de aproape un an. El nu este din Caracal, stă înt-un sat apropiat de noi, în Reşca, dar în ziua când Alexandra a dispărut amândoi aveau treabă în oraş (Caracal – n.r.) şi urmau să se întâlnească acolo. Alexandra a plecat la ora 9.30-10.00 şi atunci nu era nici un microbuz. De obicei, în vacanţă sunt puţine microbuze. Unul dimineaţa la 5 şi altul la ora 7.15. Aşa a ajuns să ia ocazia. Prietenul ei a aşteptat-o două-trei ore, dar nu a mai ajuns la întâlnirea cu el. Am început să sunăm şi noi, şi el, dar avea telefonul închis“, a precizat Marina.
„Am mers cu ocazia chiar şi în timpul anului şcolar“
Prietena Alexandrei spune că şi în timpul anului şcolar microbuzele sunt puţine şi că ea a preferat de multe ori să facă autostopul. „Eu am mers cu ocazia chiar şi în timpul anului şcolar pentru că microbuzul pleca la ora 12.00 şi cursurile începeau la 14.00. Trebuia să stau aproape două ore singură prin curtea şcolii. Sunt tot din Dobrosloveni şi cred că, spre deosebire de Alexandra, am avut mai mult noroc pentru că nu stau la strada principală în comună. Alexandra stătea la principală şi acolo veneau mulţi de la Slatina care luau la ocazie. Eu plecam la ocazie cu cei care veneau din satele apropiate. Mulţi îl cunoşteau pe tata. Şi, de obicei, preferam să merg cu oameni în vârstă pentru că erau de încredere. Acum, după acest caz, nu voi mai merge cu ocazia“, a precizat Marina Udeanu.
Adolescenta spune că persoanele care oferă transport la ocazie racolează clienţi din staţiile pentru microbuze sau autobuze. „După ce trece microbuzul sau autobuzul, în staţiile respective trec cei care iau la ocazie şi întreabă: Mergi? Ei ştiu că toţi cei care stau acolo aşteaptă să ia un mijloc de transport. Sunt foarte mulţi care fac acest transport la ocazie“, a mai spus Marina.
Navetiştii se plâng de lipsa microbuzelor
De lipsa microbuzelor se plâng şi cei care trebuie să facă naveta. „În timpul anului şcolar, microbuzele au o frecvenţă mai mare. Adică dimineaţa avem microbuz la 9.15 şi la 10.15. Apoi mai era la prânz, când ieşeau copiii, la 12.00, la 13.00, la 14.00. În vacanţa de vară nu mai sunt atât de multe microbuze, cel puţin pe ruta Caracal-Dobrosloveni. Poate dimineaţa foarte devreme, şi apoi mai este unul după ora 16.15. Se apelează des la ocazie. Şi în timpul anului şcolar, dacă terminam activitatea la ora 8, nu puteam să stau încă o oră şi jumătate ca să plec cu microbuzul, şi luam ocazia“, a precizat Olga Filip, instructor la atelierul de cusături şi tesături din cadrul Şcolii de Arte şi Meserii din Dobrosloveni.
Localnicii din Caracal, dar şi din localităţile apropiate spun că în staţii nu există un program al microbuzelor sau autobuzelor de pe traseele respective şi că frecvenţa lor se află de la alte persoane care aşteaptă în staţiile respective.