0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalColectarea gunoiului menajer în Olt, la mâna instanței

Colectarea gunoiului menajer în Olt, la mâna instanței

La mai bine de jumătate de an de la încetarea contractului între CJ Olt și firma Rosal, cetățenii stau tot cu gunoiul în curte. Rosal nu a putut, la termenele convenite, să înceapă colectarea deșeurilor menajere în județ. Încercările CJ Olt, de a scoate din nou la licitație colectarea, sunt blocate în instanță.

Firma Rosal a pierdut în luna martie 2019, pentru că nu a putut dovedi că are dotările necesare colectării gunoiului menajer din tot județul Olt, un contract de 230 de milioane de lei. Încetarea contractului s-a decis după jumătate de an de amânări de la câștigarea licitației acceptate de CJ Olt. O nouă amânare ar fi pus în pericol întreg proiectul de management integrat al deșeurilor în valoare de peste 20 de milioane de euro. În martie 2019 s-a demarat partea de depozitare a deșeurilor la noua haldă de gunoi de la Bălteni, însă multe dintre localitățile rurale din județul Olt au rămas fără soluții în privința colectării deșeurilor. Astăzi, gunoiul se strânge tot în localitățile în care exista un contract de salubrizare cu alte firme. Acest contract urma să înceteze la intrarea pe piață a operatorului județean (desemnat, în august 2018, în urma unei licitații, să fie Rosal).

Rosal a cerut în instanță anularea deciziei de încetare a contractului

Deși nu și-a putut îndeplini obligațiile contractuale, Rosal a cerut în instanță anularea deciziei de încetare a contractului, dar și interzicerea organizării unor noi licitații, a dezvăluit joi președintele CJ Olt, Marius Oprescu.

„În prezent, așa cum știți, avem un proces pe rol în ceea ce privește colectarea deșeurilor, pentru că în ceea ce privește depozitarea, acesta funcționează. În același timp noi lucrăm. Din nou am demarat procedurile, pentru a încerca să scoatem din nou la licitație (colectarea – n.r.), pentru că nu știm exact cât durează procesul. Vom vedea ce va urma, pentru că în instanță ni s-a solicitat inclusiv blocarea posibilității de a scoate din nou la licitație. Vom vedea ce decide instanța“, a declarat Oprescu.

Deși gunoiul nu îl ridică nimeni de la poartă în majoritatea localităților rurale, primăriile din județ au fost obligate, la începutul anului, să aprobe o taxă de salubritate unitară. Pentru cele care aveau la acel moment contract cu alte firme, noua taxă este mai mare decât cea în vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS