0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGrevă japoneză la SJU Slatina: Medicii cer un nou regulament de sporuri, sindicatul care reprezintă infirmierii dă angajatorul în judecată

Grevă japoneză la SJU Slatina: Medicii cer un nou regulament de sporuri, sindicatul care reprezintă infirmierii dă angajatorul în judecată

Medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina s-au aflat, vineri, 20 decembrie 2019, în grevă japoneză, ca urmare a veștii că sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare ar urma să fie calculat folosindu-se o nouă bază de calcul, ceea ce va duce la scăderi semnificative în cazul medicilor.

Sindicatul care-i reprezintă pe infirmieri, pe de altă parte, acuză inechități și mai mari în cazul acestei categorii de personal și pregătește angajatorilor un proces în instanță.

O nouă lege care ar urma să îndrepte anomaliile Ordonanței 14/2019 a guvernului trecut agită deja spiritele în sănătate. Conform informațiilor care au apărut în spațiul public, la începutul săptămânii viitoare guvernul își va asuma răspunderea pe această lege, iar una dintre prevederi vizează schimbarea bazei de calcul în cazul sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare de lucru.
Din draftul acestui document, spun sindicaliștii, rezultă că acest spor ar urma să se acorde în sumă fixă pentru toți angajații din respectivul mediu de lucru, calculată raportat la salariul minim garantat în plată. La acest moment, sporul este prevăzut procentual, între 12-15% din salariul de încadrare de la nivelul lui decembrie 2018.

„Sunt atât de multe inechități și atât de multă incorectitudine încât e nevoie de un nou regulament“

De modificarea condițiilor de calcul în ceea ce privește sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare vor fi afectați cei care lucrează în secțiile clinice Dermatovenerologie și boli infecțioase, în cabinetele de Dermatovenerologie și Boli Infecțioase din ambulatorii, în Sterilizare, în laboratorul BFT din ambulatoriu, personalul care asigură operațiunile de deinfecție, dezinsecție și deratizare (DDT).

Cele mai mari scăderi ale valorilor acestui spor vor fi resimțite de medici.

Un medic specialist care are astăzi calculat un astfel de spor la 1.700 lei va ajunge să încaseze doar 5.800 lei. Dacă sporul va fi în sumă fixă, cei care vor beneficia, totuși, vor fi infirmierii, pentru care suma reprezentând acest spor va crește, în timp ce în cazul asistenților medicali valoarea este comparabilă cu cea de acum, la cel mai mare salariu al unui asistent fiind vorba de o scădere de maximum 35 lei.

Medicii, în schimb, sunt nemulțumiți atât de prognozata scădere a sporului, cât mai ales de caracterul de precedent pe care această lege îl poate reprezenta. Asta pentru că, spun reprezentanții medicilor, mâine se poate pune problema în același fel și pentru celelalte sporuri care se acordă tot procentual, multe reprezentând procente mult mai mari decât 12-15% cât este cel în discuție.

Apare astfel și discriminarea, din momentul în care un spor se calculează raportat la ceva (salariul minim garantat în plată, cum este acest caz, potrivit proiectului), celelalte sporuri la altceva (salariul de bază din decembrie 2018, folosit în prezent la calculul sporurilor din sănătate). Peste toate, este vorba de lipsa de dialog social, cea mai mare nemulțumire a personalului pus în situația să accepte un act normativ nediscutat.

„Sunt atât de multe inechități și atât de multă incorectitudine încât e nevoie de un nou regulament de sporuri, din punctul nostru de vedere. Stat din nou la negocieri, discutat și, ok, sporuri fixe, dacă se consideră o soluție, dar hai să le discutăm, să vedem unde trebuiesc date, cum și în ce cuantum pentru toată lumea, să nu mai fie inechitate“, a declarat liderul Sindicatului Camera Federativă a Medicilor Olt, dr. Cătălin Dudu.

„Mi-au spus colege: demisionez și mă angajez din nou“

Chiar dacă infiermierii și asistenții medicali nu vor înregistra reduceri de venituri în cazul sporului în discuție, aceste categorii de personal au însă probleme mult mai mari, generate de legea salarizării unice.

„Categoriile de personal pe care SANITAS le reprezintă, în general, nu pierd, ci câștigă în acest caz. Noi avem însă o problemă și mai mare legată de sporuri“, a declarat liderul Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu.

Concret, infiermierii, brancardierii, biologii și farmaciștii, categoriile de personal care nu au primit măririle operate în cazul medicilor și asistenților medicali (medicilor și asistenților le-au fost mărite lefurile la nivelul stabilit pentru 2022 încă din cursul anului 2018, în vreme ce celelalte categorii de personal din sănătate amintite au beneficiat doar de o creștere cu 25% a salariului în ianuarie 2019, urmând ca până în 2022 să se acorde anual câte 25%) încasează sporuri calculate la salariul din 2018, nemărit.

Practic, aceștia au pierdut pe de o parte pentru că salariul lor crește treptat

Practic, aceștia au pierdut pe de o parte pentru că salariul lor crește treptat, nu s-a dublat, ca în cazul asistenților și medicilor, iar pe de alta pentru că sporurile li se calculează la salariul din decembrie 2018, fără vreo creștere, astfel că cei cu salariile cele mai mici încasează și sporurile cele mai mici.

Sindicatul SANITAS pregătește din acest motiv o acțiune în instanță, chemând angajatorul să răspundă pentru această inechitate. Se speră ca speța să ajungă, în cele din urmă, la Curtea Constituțională, pe bază de sesizare, singura care poate impune legislativului să modifice această nedreptate, în situația în care până acum sindicatele nu au găsit înțelegere pentru dialog, cel puțin la guvernul precedent.

Cum va fi calculat salariul noului infirmier debutant

Pentru a se vedea cât de mare este inechitatea, liderul SANITAS Olt, Roxana Dragomir, a expus situația unei infirmeire debutante care se angajează acum în spital și pentru care, ca bază de raportare, se caută salariul în plată la nivelul unității pentru gradul respectiv. Dacă spitalul nu are infirmieri debutanți, salariul noului infirmier debutant angajat va fi calculat înmulțindu-se salariul minim garantat în plată cu un coeficient.

La salariul de încadrare rezultat se vor calcula și sporurile, chiar dacă ceilalți infirmieri au ca bază de calcul salariul din decembrie 2018. S-a ajuns astfel la situația aberantă în care un infirmier debutant să aibă un salariu de încadrare de 3.165 lei, iar un infirmier cu vechime maximă (gradația V, 42 ani vechime), 2.717 lei. „Am colege care mi-au spus: «Demisionez și mă angajez din nou, voi avea salariul mai mare»“, a mai spus Dumitrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS