-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSuspiciune la DAJ Olt: zeci de fermieri ar fi putut încasa ilegal ajutorul de 3.000 euro

Suspiciune la DAJ Olt: zeci de fermieri ar fi putut încasa ilegal ajutorul de 3.000 euro

Un inginer din cadrul Direcției Agricole Județene, care a efectuat inspecții în teren în programul guvernamental „Tomata“, a sesizat conducerea instituției după ce a constatat că în zeci de dosare apar fișe întocmite în numele său.

Inginerul Stancu Alexandru Drigă a sesizat, în cursul săptămânii trecute, cu ocazia unei activități de ordonare a dosarelor primite în campania 2019, că zeci de dosare au fișe de inspecție realizate în numele său. O parte erau pentru fermieri pe care îi controlase și constatase că nu respectau condițiile impuse în program, o altă parte erau dosare ale unor fermieri din localități pentru care inginerul spune că nici măcar nu avea competență să întocmească astfel de fișe.

Fișe de inspecție întocmite pe numele său, deşi inginerul Drigă nu îi verificase

La nivelul DAJ Olt s-au organizat, prin decizie a directorului instituției, mai multe echipe de inspecție în cadrul campaniei 2019, inspecții care trebuia făcute la plantarea tomatelor, și, respectiv, în faza de rodire. Ing. Drigă a făcut iniţial echipă cu o colegă din cadrul DAJ, însă la scurt timp a rămas singur să controleze fermierii, după ce coechipiera sa a intrat în concediu medical.

Localitatea de competență a fost Tia-Mare, iar în control a mai fost însoțit, din partea primăriei, de un reprezentant al Camerei Agricole. Inginerul a avut însă o surpriză enormă în momentul în care a văzut că fișe de inspecție întocmite în numele său sunt pentru fermieri din: Cilieni, Tia-Mare, Pleșoiu, Grădinari, Rusănești, Strejești, Scărișoara.

„Erau niște comune pe care eu n-am avut competență. Am avut o acțiune de aranjare în ordine crescătoare a dosarelor și întâmplarea face că, deschizând, mi-am văzut numele pe alte comune. Eu n-aveam ce căuta pe alte comune. Aveam o singură comună și atunci m-am sesizat, altfel n-aveam de unde să știu eu“, a spus ing. Alexandru Drigă, menționând că ultimul document pe care inspectorii de teren îl aveau de întocmit era acea fișă de inspecție, ulterior nemaiavând vreun control asupra respectivelor dosare.

S-a solicitat corpul de control al ministrului

Directorul instituției, Gariela Andronie, a declarat că a înștiințat conducerea Ministerului Agriculturii despre cele semnalate de colegul său și, mai mult, a solicitat o verificare din partea corpului de control. Directorul adjunct Ion Anuța a spus, la rândul său, că încăperea în care se află dosarele a fost sigilată și că se aștepată controlul. De-abia în urma constatărilor reprezentanților din minister se va decide dacă vor fi anunțate și organele de cercetare penală, la acest moment neputându-se spune dacă este sau nu vorba de un eventual prejudiciu.
Dacă însă plățile în respectivele dosare s-au făcut în baza unor fișe de inspecție false, iar în teren fermierii nu îndeplineau condițiile de accesare a programului, prejudiciul ar putea depăși 200.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS