Aproximativ 900 angajați care îngrijesc copii, adulți cu dizabilități sau vârstnici în centrele rezidențiale din județul Olt vor fi împărțiți în două echipe, urmând să lucreze 14 zile izolați la locul de muncă. S-a luat această decizie potrivit ultimei ordonanțe militare, emise joi, 9 aprilie 2020.
În centrele din Olt se caută la această dată soluții astfel încât criteriile conform cărora vor fi formate cele două echipe să fie acceptate de personal. Schema permite împărțirea personalului în două echipe și acoperirea activității fără să se mai angajeze alte persoane.
Conform directorului DGASPC Olt, Rădița Piroșca, la nivelul fiecărui centru rezidențial s-au identificat spații pentru cazarea personalului pe perioada izolării la locul de muncă, reușindu-se și dotarea acestora. Ordonanța militară prevede ca cei care îngrijesc persoanele din centrele rezidențiale să rămână pe o perioadă de 14 zile în spații izolate, iar la expirarea celor 14 zile de lucru să se izoleze pentru alte 14 zile la domiciliu, măsura fiind menită să reducă riscul contaminării cu noul coronavirus Se încearcă să se evite situația tragică din azilul de bătrâni din Galați, în care zeci de persoane s-au îmbolnăvit de Covid-19, câteva au murit, iar personalul de îngrijire rămas este copleșit de sarcinile de serviciu.
Același regim și pentru cei care îngrijesc orfanii
14 zile de lucru izolați în centru, urmate de alte 14 zile în izolare la domiciliu vor petrece și angajații care îngrijesc copiii abandonați din centrele de tip familial din județ. În total este vorba de aproximativ 900 angajați, împărțiți pe cele două centre de îngrijire a bătrânilor (Slatina și Fălcoiu), centrele pentru persoanele adulte cu dizabilități (Slatina, Spineni, Șopârlița, Cezieni, Caracal, Băbiciu, Corabia, Drăgănești-Olt) și centrele de îngrijire a minorilor în regim rezidențial. În toate aceste centre sunt îngrijiți circa 600 adulți și 400 copii.
„Noi ne-am pregătit și pentru eventualitatea în care apare o situație care să impună carantina, chiar dacă nu ne așteptam la o ordonanță militară. Avem pregătite spații, Consiliul Județean ne-a susținut și avem tot ce ne trebuie, vorbim de cazarmament, dar nu numai. Oamenii vor lucra în ture de 8 ore, vom împărți personalul fiecărui centru în două“, a declarat directorul Rădița Piroșca, menționând că în prima echipă care va intra în izolare la locul de muncă, perioadă care include sărbătoriile de Florii și Paște, se vor regăsi, cu siguranță, și toți șefii de centre.