Brăţara dacică din aur descoperită în anul 2017 în localitatea Optaşi Măgura din judeţul Olt revine în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt după o perioadă de peste trei ani în care s-a aflat în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, a anunţat, miercuri, instituţia muzeală judeţeană.
Brăţara dacică din aur de la Optaşi Măgura a fost prezentată pe 8 septembrie, într-o expoziţie, la Muzeul Judeţean Olt.
Inițial, bărbatul care a găsit-o a vrut să o amaneteze pentru câteva sute de lei, dar Poliția a intrat pe fir. Ironia este că, dacă ar fi anunțat autoritățile, omul ar fi primit, pentru obiectul de patrimoniu, evaluat la 40.000 de euro, aproape jumătate din această sumă. Acum a rămas și fără bani și s-a ales și cu un dosar penal.
Experții au stabilit că brățara este confecţionată din aur de 24 de karate. Ea reprezintă un corp de șarpe cu un cap de lup. Bărbatul a descoperit obiectul când efectua niște lucrări în gospodărie. Timp de doi ani, copiii lui s-au jucat cu obiectul de patrimoniu pe care l-a curățat cu diferite soluții și chiar a tăiat-o cu o daltă pentru a vedea cum arată în interior, apoi s-a dus la un amanet. Așa a fost prins.
Pentru istorici, descoperirea unei brățări de aur în această zonă este considerată un adevărat eveniment în lumea arheologică.
Bărbatul care a găsit brățara dacică s-ar fi ales cu aproape 20.000 de euro recompensă dacă ar fi anunțat autoritățile în 72 de ore, adică cu jumătate din valoarea la care a fost estimat obiectul. Așa a rămas doar cu dosar penal pentru distrugerea obiectelor de patrimoniu.
Acum, prețiosul obierct a ajuns, în sfârșit, la Muzeul Județean Olt.
În țară mai există 12 brățări dacice, toate provenite din zona Sarmizegetusa.