Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea și-a prezentat bilanțul pe anul 2017. Potrivit unui comunicat al IPJ Vâlcea, anul 2017 s-a caracterizat prin continuarea procesului de eficientizare a activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, urmărindu-se îndeplinirea standardelor impuse, având ca rezultat menţinerea unei stări de siguranță și creşterea nivelului de încredere a cetăţenilor în poliţie.
OBIECTIVE INSTITUŢIONALE
Activitatea inspectoratului s-a concentrat pe îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a priorităţilor Poliţiei Române, respectiv:
Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;
Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale;
Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;
Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.
REALIZĂRI ÎN DOMENIUL PROPRIU DE COMPETENŢĂ
PREVENIREA CRIMINALITĂŢII
Activităţile desfăşurate în anul 2017 au fost structurate pe 2 programe cadru de prevenire, respectiv Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului şi Prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, în baza priorităţilor Poliţiei Române, fiind desfăşurate şi Campania de prevenire a violenței domestice „Aripi Frânte”, precum şi Campania de prevenire a infracţiunilor de furt din locuinţe „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”.
Activitatea de prevenire a criminalităţii a avut un rol proactiv, astfel că în perioada analizată au fost organizate de către efectivele structurilor operative, inclusiv cele de proximitate următoarele:
– 37 de razii;
– 1.205 acţiuni cu efective lărgite;
– 24.083 de controale directe.
S-au obținut aceste rezultate:
– 58. 956 de contravenţii constatate, în valoare de 17.107,03 mii lei;
– 2.884 activităţi cu unităţile de învăţământ;
– 3.854 de stări conflictuale aplanate;
– 8.790 persoane primite în puncte de consiliere;
– 198 de minori nesupravegheaţi depistaţi.
EVOLUŢIA FENOMENULUI INFRACŢIONAL
Infracţionalitatea sesizată a scăzut cu 2,91%, diminuându-se pentru al-7-lea an consecutiv, înregistrând în anul 2017 cea mai mică valoare, trendul fiind în descreştere din anul 2011.
De asemenea, se înregistrează o scădere a numărului de infracţiuni de natură economico – financiară cu 17,60% şi a celor judiciare cu 3,28%.
Din totalul infracţiunilor sesizate, 56,98% au fost comise în mediul urban şi 43,02% în mediul rural.
Procente au înregistrat următoarele genuri de infracţiuni: furtul – 26,77%, lovirea sau alte violenţe – 18,85% şi distrugerea – 8,27%.
În ceea ce priveşte numărul tâlhăriilor sesizate, inspectoratul înregistrează scăderi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 10%.
EVOLUŢIA INFRACŢIUNILOR CONTRA PERSOANEI
Ponderea infracţiunilor contra persoanei este dată de infracţiunile care nu au un pericol deosebit, respectiv, „ lovirea sau alte violenţe” şi de „ ameninţare”, aceste două categorii reprezentând în total 70 %.
Nu au fost sesizate infracţiuni de: loviri cauzatoare de moarte(-3), tâlhărie urmată de moartea victimei sau ucidere a noului născut.
EVOLUŢIA INFRACŢIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI
Referitor la infracţiunile contra patrimoniului, se observă o scădere cu 2,09 %, faţă de anul 2016, fiind cea mai mică valoare din ultimii şase ani, iar în ceea ce priveşte furturile înregistrăm o scădere cu 2,18%. Pe genuri de infracțiuniavem scăderi la furturile de componente din exteriorul auto( -26,42%), la furturile din curţi, gospodării, anexe gospodăreşti ( – 16,10%),la furturile din societăţi comerciale (-5,60%), la furturilor de pe rafturi (-3,72%), iar la furturile de animale şi păsări şi la cele de produse agricole de pe câmp, în perioada analizată au fost înregistrate, de asemenea scăderi, cu 30,56% la furturile de păsări, cu 30,30 % la furturile de produse agricole de pe câmp şi cu 11,76% la furturile de animale.
EVOLUŢIA INFRACŢIUNILOR STRADALE
Infracţiunile stradale sesizate sunt la aceleaşi cote faţă de anul precedent , fiind în scădere constantă din anul 2009. Pozitiv este faptul că a crescut numărul de infracţiuni stradale depistate în flagrant cu 57,14% ceea ce indică o pregătire profesională continuă a polițiștilor şi eficienţa dispozitivului de ordine publică.
Din totalul acestora, 98,67 % au fost comise în mediul urban, iar un număr de 1,33% au fost comise în mediul rural,43,67% au fost comise pe timp de zi și 56,33% au fost comise pe timp de noapte.
CRIMINALITATEA ÎN MEDIUL RURAL
În mediul rural, infracţionalitatea sesizată înregistrează o scădere cu 1,38%, faţă de anul 2016, iar infracţiunile stradale sesizate cunosc, de asemenea, o scădere de 55,55% .
SIGURANŢA ÎN ŞCOLI
Pentru prevenirea şi monitorizarea atentă a infracţionalităţii în şcoli, au fost desfăşurate acţiuni, patrulări în zona adiacentă a unităţilor de învăţământ, precum şi şedinţe cu caracter informativ-preventiv la care au participat elevi, dar şi cadre didactice. Aceste activităţi s-au desfăşurat în conformitate cu Planul Teritorial Comun de Acţiune.
Semnificativă este scăderea cu 23,21% faţă de perioada similară a anului 2016 a faptelor penale sesizate in unităţile de învăţământ sau proximitatea acestora.
REGIMUL ARMELOR, EXPLOZIVILOR ŞI SUBSTANŢELOR PERICULOASE
În anul 2017, activitatea lucrătorilor Biroului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase s-a materializat în următoarele :
337 controale efectuate la persoane fizice şi juridice;
au fost anulate 232 de permise de armă;
au fost ridicate în vederea confiscării 2 autoturisme, 802 kg de pirotehnice, o barcă cu motor.
INVESTIGAREA CRIMINALITATII ECONOMICE
Infracţionalitatea sesizată de acest gen înregistrează o scădere de 17,60% faţă de anul 2016.
În cadrul celor 455 dosare penale soluţionate de cadrele Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au fost emise 52 de rechizitorii, prejudiciul recuperat pe parcursul perioadei de referinţă fiind în suma totala de 18.609.023 lei.
Referitor la situaţia pe linia combaterii faptelor de corupţie, precizăm că au fost declinate către unitatea de parchet competentă 15 dosare penale privind 28 de persoane.
INFRACŢIONALITATEA ÎN DOMENIUL SILVICULTURII
Pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, s-au desfăşurat activităţi în baza planului SCUTUL PĂDURII 2017”, după cum urmează:
au fost organizate 433 de acţiuni;
au fost efectuate 612 controale cu privire la respectarea modului de exploatare a masei lemnoase şi a regimului circulaţiei materialelor lemnoase pe drumurile publice;
au fost înregistrate 246 de infracţiuni ;
au fost aplicate 441 de sancţiuni contravenţionale;
au fost confiscaţi 4.075,15 m.c, ;
au fost indisponibilizate în vederea confiscării 11 autovehicule şi 29 atelaje hipo.
URMĂRIRE, EXTRĂDARE ŞI SUPRAVEGHERE JUDICIARĂ
În perioada de referinţă, la nivelul IPJ Vâlcea au fost executate 120 de mandate, după cum urmează:
62 de mandate de executare a pedepsei închisorii
18 mandate de arestare preventivă
35 de mandate europene de arestare
5 sentinţe penale de internare într-un centru de neuropsihiatrie
Totodată precizăm că au fost identificate 153 dintre persoanele dispărute.
3. SIGURANŢA TRAFICULUI RUTIER
Activităţile desfăşurate pe linie rutieră pe întreg parcursul anului 2017 s-au concretizat prin:
1.804 acţiuni ;
426 de infracţiuni depistate la regimul rutier ;
3.405 permise de conducere reţinute ;
47.840 de amenzi contravenţionale la OUG 195/2002 .
Din analizele efectuate, concluzionăm faptul că principalele trei cauze de
producere a accidentelor rutiere au fost:
*Viteza neadaptată la condiţiile de drum;
*Abateri bicicliști;
*Neacordare prioritate vehicule.
SUPORT DECIZIONAL
Prin intermediul Centrului Operaţional Judeţean, în anul 2017 au fost gestionate 20.642 apeluri primite de la cetăţeni prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgenţă .
Specialiştii criminalişti au avut o contribuţie importantă atât la identificarea autorilor de infracţiuni, cât şi la probarea vinovăţiei acestora ori a lămuririi împrejurărilor în care s-au comis faptele. Astfel au fost efectuate 3.214 investigări tehnico ştiinţifice ale locului faptei, care au condus la identificarea a 299 autori de infracţiuni. De asemenea au fost efectuate 93 de expertize criminalistice şi constatări tehnico – ştiinţifice.
Pe linie de cazier judiciar, prin cele 5 puncte de lucru cu publicul au
fost eliberate 41.487 de certificate de cazier judiciar.
COOPERAREA INTERNAȚIONALĂ
În urma semnalărilor introduse în bazele de date Schengen, polițiștii I.P.J. Vâlcea au identificat 178 de persoane implementate de alte state.
În anul 2017, 4 poliţişti din cadrul I.P.J. Vâlcea au efectuat activităţi în cadrul unor misiuni internaţionale cu caracter operativ în Franţa şi Anglia.
OBIECTIVE PENTRU ANUL 2018
Activităţile preventive şi de combatere a infracţionalităţii vor viza în principal, infracţiunile de furt şi cele de loviri sau alte violenţe;
Extinderea activităţilor pe linie de evaziune fiscală;
Desfăşurarea de activităţi specifice pentru reducerea riscului rutier,respectiv prezenţa echipajelor de poliţie rutieră în punctele negre şi zonele de risc, scopul fiind diminuarea numărului persoanelor decedate, obiectiv important al Poliţiei Române;
Intensificarea activităţilor pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice;
Gestionarea judicioasă a resurselor financiare alocate şi folosirea eficientă a resursei umane.