Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Râmnicu Vâlcea a dat mai multe dispoziţii valabile la nivelul municipiului, printre care suspendare sau restrângerea ale activităţilor comerciale: Dovali, Bazar PT3 Ostroveni, zonele comerciale non-stop din str. Mihai Viteazu şi din zona ”Tic Tac”.
Una dintre măsurile luate în vederea eliminării aglomerărilor umane vizează activitatea comercială din zona Dovali, care se suspendă cu excepţia unităţilor care vând produse alimentare şi au posibilitatea unui acces separat al clienţilor sau a standurilor care comercializează exclusiv produse de curăţenie sau dezinfecţie.
De asemenea, se suspendă complet activitatea comercială din Bazarul de la PT3 din Ostroveni. În ceea ce priveşte pieţele agro-alimentare Centrală, Nord şi Ostroveni, activitatea se va desfăşura în continuare, dar, prin intermediul salariaţilor Pieţe Prest SA – entitatea care le administrează – nu se va permite accesul simultan a mai mult de 20 de clienţi.
Tot din acelaşi raţiuni de promovare a măsurilor de distanţare socială s-a hotărât şi închiderea tuturor automatelor de cafea amplasate pe domeniul public – sau pe cel privat cu deservire spre exterior. S-au luat măsuri în ceea ce priveşte zonele comerciale cu activitate non-stop – de la intersecţia străzilor Mihai Viteazu şi Matei Basarab sau de la ”Tic Tac” – care vor trebui să-şi întrerupă activitatea la ora 22.00. În plus, s-a instituit ca taximetrele să nu poată transporta mai mult de două persoane (clienţi), măsură valabilă şi pentru autovehiculele ce fac transport în afara localităţii.
Identificarea şi sprijinirea persoanelor vulnerabile din municipiu
În ceea ce priveşte identificarea persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani şi fără aparţinători, se lucrează la alcătuirea unei baze de date care să reunească informaţii din mai multe surse.
Se urmăreşte şi implicarea altor actori sociali – preşedinţi, administratorii asociaţiilor de proprietari, preoţi etc. – care pot oferi Primăriei municipiului informaţii despre persoane ce se află într-o astfel de situaţie. Trebuie subliniat că sprijinul care va fi oferit de administraţia locală nu va consta în funizarea gratuită de alimente sau alte bunuri de strictă necesitate, ci în punerea la dispoziţia persoanelor din această categorie a unei baze de date cu furnizori la domiciliu de produse alimentare.
Întrucât în ultimele zile au fost sesizate mai multe situaţii în care persoane rău-intenţionate au declarat că sunt inspectori ai primăriei veniţi în control sau membri ai unor fundaţii de caritate, pretext sub care au intrat în casele oamenilor, Primăria municipiului face un apel către asociaţiile sau voluntarii care vor să ajute concetăţenii aflaţi în dificultate în această perioadă să se adreseze Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului pentru a fi prinşi într-o evidenţă unitară şi coordonaţi în diversele acţiuni derulate împotriva epidemiei de coronaviurus.
Au fost clarificate mai multe aspecte
Cu această ocazie şi profitând şi de prezenţa reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea au fost lămurite mai multe aspecte. Astfel, în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor presupus contaminate de la persoanele aflate în izolare, s-a stabilit că obligativitatea contractării unei firme cu atribuţii în acest domeniu revine strict respectivelor persoane, ca producători de deşeuri.
Primăria municipiului este responsabilă de eliminarea acestui tip de gunoi, conform legii, doar la centrul de carantină care funcţionează în internatul fostului Liceu ”Oltchim”. De asemenea, ca răspuns la mai multe apeluri făcute în mediul on-line, s-a mai subliniat că responsabilitatea furnizării de măşti şi mănuşi de protecţie cadrelor medicale de la cabinetele de medici de familie nu este a Primăriei! – dotarea cu aceste materiale este atributul medicilor de familie, sarcina Primăriei din acest domeniu vizând doar personalul medical de la Centrul de Permanenţă din Ostroveni.