Poliţiştii au derulat acţiuni pentru prevenirea bullyngului – cyberbullyingului, a actelor cu violenţă, cu accent pe delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor, în unităţi de învăţământ din judeţul Vâlcea.
Bullyingul este un comportament social nedorit sau agresiv manifestat de către o persoană față de o altă pesoană, comportament care reflectă un dezechilibru real sau perceput de putere între cele două și care are drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare ce vizează aspecte de discriminare sau excludere socială.
Cyberbullyingul este reprezentat de fenomenul de bullying realizat prin intermediul tehnologiei moderne, precum rețelele de socializare.
De asemenea, în contextul utilizării rețelelor de socializare de către majoritatea tinerilor, șansele ca aceștia să devină victime ale traficului de persoane cresc exponențial, iar constientizarea și informarea cu privire la aceste fenomene, constituie primul pas în protejarea copiilor.
Obiectivele acţiunilor
Obiectivele acestor activități au fost:
- Informarea elevilor despre fenomenul de bullying, cauzele acestuia, caracteristicile agresorului și victimei, precum și consecințele pe care le poate genera;
- Identificarea minorilor aflaţi în situaţii de risc;
- Verificarea modului de punere în aplicare a regulamentului de ordine interioară, mai ales cu privire la accesul în unitatea şcolară;
- Eficientizarea modului de prevenire și combatere a activităților infracționale în aceste domenii;
- Prevenirea victimizării în rândul elevilor.
Elevii a 7 unități de învățământ au beneficiat de aceste activități, mai exact de la:
- Colegiul Economic Rm. Vâlcea,
- Școala Gimnazială Mihai Eminescu Rm. Vâlcea,
- Școala Gimnazială Buleta, Mihăești,
- Școala Gimnazială Grigore Mihăescu, Vlădești,
- Școala Discovery Rm. Vâlcea,
- Grădinița Cozia Rm. Vâlcea,
- Liceul Tehnologic Forestier Rm. Vâlcea.