7.8 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum s-a nascut „Tiramisu“

Cum s-a nascut „Tiramisu“

In ceea ce priveste originile deliciosului desert italian „tiramisu“, exista o gramada de povesti, care mai de care mai fanteziste. Dupa cum se stie, „tiramisu“ este o specialitate italiana care apare in meniurile celor mai importante restaurante mondiale. Aroma intensa de cafea, delicatetea deliciosului mascarpone si aromele piscoturilor se imbina armonios, delectând papilele gustative. In ceea ce priveste radacinile sale, cercetatorii au descoperit diferite istorii. Numeroase regiuni italiene isi disputa paternitatea celebrei prajituri: Piemonte, Lombardia, Veneto si Toscana.


Una dintre aceste legende vorbeste de un patiser torinez care, in urma cererii premierului Camillo Benso Conte di Cavour, a pus la punct un desert, capabil sa il „sustina“ pe gurmandul lider politic in dificila sa misiune de a unifica teritoriul italian. Alte povestiri plaseaza aparitia savurosului desert in bucataria restaurantului „El Toula“ din Treviso, in timp ce alti cercetatori acorda paternitatea prajiturii mai multor patiseri din Siena. Spre sfârsitul anului 1600, cu ocazia vizitei Marelui Duce de Toscana, Cosimo III de Medici, patiserii au dorit sa surprinda caracteristicile nobiliare de fast, unitate si simplicitate intr-o reteta originala. In acea perioada, specialitatea a fost botezata „supa ducelui“, insa ulterior, curtenii i-au atribuit proprietati excitante atât de mari, incât i-au dat denumirea actuala. In italiana, „tiramisu“ inseamna „ridica-ma!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS