Ciorba de peste
Ingrediente:
– 1 kg peste,
– 1 morcov,
– 1 patrunjel,
– 1 telina,
– o ceapa mare,
– 1-2 ardei grasi,
– 2 rosii de marime mijlocie,
– bors sau zeama de varza, zeama sau sare de lamâie, sau otet,
– leustean, untdelemn, sare.
Mod de preparare: Pestele, curatat de solzi, intestine, branhii, se taie in bucati potrivit de mari, pe grosime. Zarzavatul, ras prin razatoarea cu gauri mari, impreuna cu ceapa, se caleste cu 2-3 linguri de untdelemn 2 minute, apoi se stinge cu 1/2 l apa fierbinte si se lasa sa fiarba bine. Se adauga ardeii taiati in felii subtiri si rosiile taiate in felii de 2 cm grosime. Ciorba se acreste imediat cu bors sau zeama de varza sau cu alta acreala si se sareaza, completând lichidul cu apa. Substanta acra si sarea se adauga inainte de a se introduce carnea de peste, pentru ca acesta sa nu se sfarâme la fiert. Când clocoteste ciorba, se adauga bucatile de peste impreuna cu capul si se fierb circa 20-30 minute, pâna când se inmoaie. Daca furculita intra cu usurinta in carne, atunci inseamna ca aceasta este fiarta. Se ia de pe foc si se pune leustean si patrunjel.