Pentru multi, fructele reprezinta nu doar o desfatare pentru papilele gustative, ci si o adevarata „comoara“ pentru simtul olfactiv.
Cel mai senzual fruct? Cu siguranta, capsunele, urmate la o anumita distanta de cirese. Cu toate acestea, parfumul piersicilor este de neoprit, la fel ca si senzatia de catifelare pe care o simtim atunci când le atingem. Nici simtul auditiv nu este neglijat. Cel mai placut sunet este cel perceput la muscarea unui mar de toata frumusetea. Este posibil oare sa satisfacem la maximum celelalte simturi si, in acelasi timp, sa servim o masa sanatoasa? Specialistii de la Institutul de biometeorologie din Bologna, Italia, au propus un sondaj pentru a descoperi felul in care italienii asociaza simturile cu fructele si cu privire la impactul pe care il au perceptiile senzoriale in fata unor concepte precum „naturalete“, „curatenie“ si „senzualitate“. Placerea ochilor este satisfacuta de culoarea frumoasa a cireselor, urmata de cea a capsunelor. In acelasi timp, ciresele sunt cele mai apreciate fructe din punct de vedere al gustului, in timp ce capsunele sunt simbolul de necontestat al senzualitatii, atât pentru barbati, cât si pentru femei.
Merele si portocalele – mana cereasca pentru sanatate
Fructele atrag si pentru parfumul lor: aproape jumatate dintre respondenti au optat pentru mirosul piersicilor, cu 20 la suta dintre optiuni, urmat de cel al mandarinelor, cu 18 la suta dintre voturi. Pe locurile imediat urmatoare in topul aromelor se afla capsunele, portocalele, lamâile si pepenii verzi.
Din punct de vedere tactil, cele mai placute fructe la atingere sunt mai ales „catifelatele“ piersici si caise, care au adunat 30 la suta dintre preferinte.
Dintre „vocile“ care incânta cel mai mult auzul, un mar „crocant“ este ca o muzica pentru ureche, acesta fiind urmat de pepenele verde. Capsunei i-a fost asociata imaginea, nu tocmai placuta, de produs „artificial“ sau „contaminat“, aceasta fiind urmata de kiwi, banana, mango sau papaia. Referindu-se la aceasta imagine negativa, Valtiero Mazzotti, specialist in domeniu, a spus: „Capsunele sunt considerate un fruct artificial, poate pentru ca au ajuns de mai multe ori in paginile ziarelor in articole care se refereau la provenienta acestor fructe si la igiena lor. In cazul fructelor de kiwi, consumatorii au o imagine diferita fata de cea reala. Este vorba de o cultivare la scara larga, care necesita tratamente putine si au un grad ridicat de siguranta“. Din punctul de vedere al italienilor, fructele sunt sinonimul sanatatii. 70 la suta dintre respondenti considera portocala si merele mana cereasca pentru sanatate. Merele se afla in topul fructelor considerate cele mai naturale, urmate in clasament de castane, portocale, smochine, struguri si pere.