Fondat in anul 1680 in timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea, „A la petite chaise“ se poate mândri cu titulatura de cel mai vechi restaurant din capitala Frantei, Paris.
Inca de la intrare clientii sunt intâmpinati de ambianta linistita si autentica a restaurantului. Formata din trei sali, cladirea poate adaposti 20 de persoane la parter si 50 la etaj. In materie de specialitati gastronomice, restaurantul propune o serie de platouri festive ce amintesc de mesele regale. Fie ca este vorba despre o intâlnire de afaceri sau despre o simpla cina intre prieteni, intregul personal este pregatit sa ofere servicii de cea mai inalta calitate.
Numele restaurantului vine de la vechiul cuvânt francez „cheze“ (a carui origine este in termenul latin „casa“) care inseamna casa sau catun izolat. Imobilul in care functioneaza restaurantul a fost construit in anul 1610 si se afla situat pe strada Garnelle (Garenne – in franceza veche).
Potrivit actelor de vânzare ale imobilului, in anul 1680, localul i-a apartinut lui Georges Rameau care a deschis aici un magazin de vinuri, transformat mai apoi in restaurant, ceea ce a si ramas pâna in zilele noastre. Grilajul exterior unde poate fi citit numele restaurantului confirma faptul ca initial aici a functionat un magazin de vinuri pentru ca in perioada respectiva a fost emis un decret regal prin care comerciantii de vinuri erau obligati sa-si protejeze magazinele cu grilaje. Restaurantul face parte din patrimoniul arhitectural francez, modificarea fatadei fiind interzisa.
Locul preferat al artistilor
Dupa ce a fost transformata in restaurant, locatia a inceput destul de repede sa-si câstige reputatia, fiind unul dintre locurile preferate ale oamenilor de vaza din Paris. Ducele Filip de Orleans impreuna cu prietenul si confesorul sau, cardinalul Dubois, organizau frecvent petreceri la restaurantul „A la petite chaise“. Acesta a devenit proprietatea prietenului lui Filip de Orleans, Vincent Maynon, secretarul regelui Ludovic al XIV-lea. Vincent Maynon s-a casatorit pe 16 august 1699 cu Catherine Hourdin-Mansart, fiica primului arhitect al regelui, cel care a creat, printre altele, celebra Sala a Oglinzilor de la Palatul Versailles.
Potrivit documentelor existente ce relateaza fapte din secolul al XIX-lea, faimosul politist Vidocq a facut o parte din arestarile sale celebre in restaurantul „A la petite chaise“, unde se adunau cei mai influenti oameni.
In secolul al XIX-lea, Brillat-Savarin, unul dintre cei mai renumiti magistrati si gastronomi francezi, autorul cunoscutei lucrari „Psihologia gustului“ (1826), a vorbit in scrierile sale despre „A la petite chaise“, având la adresa restaurantului numai cuvinte de lauda. Pragul localului a fost calcat si de cunoscutul poet Alfred de Musset, de scriitoarea franceza Georges Sand, de Châteaubriand si Juliette Récamier, verisoara lui Brillat-Savarin.
La inceputul secolului al XX-lea, artisti, oameni de teatru, pictori si muzicieni au facut din „A la petite chaise“ locul preferat de intâlnire. Tenorul Alvarez si celebrul bariton Noté serveau adesea cina la restaurantul de pe strada Garnelle, fiind de cele mai multe ori insotiti de superbe dame de companie. Nu de putine ori se intâmpla ca trecatorii sa stea ore in sir in fata ferestrelor restaurantului pentru a asculta adevaratele recitaluri pe care Alvarez si Noté le dadeau aici.
Mai aproape de zilele noastre, fostul presedinte al Frantei François Mitterand, in perioada când era student la Stiinte Politice, obisnuise sa faca din „A la petite chaise“ cartierul sau general. In prezent, oameni politici, scriitori, actori si artisti vin frecvent aici, fiind inspirati poate de atmosfera pe care restaurantul o degaja inca din momentul in care ii este trecut pragul.
Meniu regesc pentru clientii restaurantului
Restaurantul este deschis zilnic intre orele 2.00 – 14.00 si 19.00 si 23.00. Cei care decid sa serveasca masa aici au la dispozitie o lista impresionanta de preparate din care nu le ramâne decât sa aleaga cu ce doresc sa-si incânte simturile. Bineinteles, restaurantul dispune si de o colectie de vinuri dintre cele mai alese.
Actualii proprietari s-au gândit sa conceapa si un meniu special pentru copii. Localul poate fi inchiriat pentru tot felul de evenimente speciale, clientii putând fi siguri ca nu vor fi dezamagiti de calitatea preparatelor si de servirea care nu poate fi calificata decât ca ireprosabila.