Prăjituri ca la bunica acasă
Chiar dacă de ceva timp,
de când supermarke-turile sunt pline cu tot felul de prăjituri, vă apucaţi din ce în ce mai rar să pregătiţi vreun desert, trebuie să ştiţi că există câteva sfaturi care vă ajută să excelaţi, concurând cu cei mai de seamă cofetari care îşi expun produsele în magazine.
– Înainte de a trece la treabă, citiţi reţetele de prăjituri cu atenţie. Reuşita lor cere respectarea tuturor amănuntelor;
– Puneţi-vă la îndemână ingredientele de care aveţi nevoie, tăvile şi cântarul de bucătărie;
– Dacă aveţi cuptoare cu termostat, respectaţi temperaturile indicate;
– Ingredientele trebuie măsurate precis, nu apreciate din ochi;
– Untul şi ouăle trebuie să aibă temperatura camerei (dacă nu există alte prescripţii);
– Făina trebuie să fie bine uscată;
– Un amestec de unt şi de zahăr este finalizat atunci când îşi dublează volumul şi cristalele de zahăr se dizolvă complet;
– Nu exageraţi cu amestecul. Aluatul riscă să iasă prea dur;
– Nu deschideţi uşa cuptorului decât după ce s-au scurs două treimi din timpul de coacere;
– Prăjiturile cu fructe trebuie lăsate să se răcească în forme, altfel se rup;
– Prăjiturile cu fructe rezistă multă vreme. Învelite în două – trei straturi de folie de plastic sau celofan, pot fi ţinute la congelator vreme de două luni;
– Introducerea zahărului în albuşuri şi gălbenuşuri trebuie făcută treptat; Amestecul trebuie făcut cu o lingură care să ajungă la fundul vasului, pentru a integra toate ingredientele în compoziţie. Partea de la fund trebuie scoasă la suprafaţă.
– Folosiţi numai linguri uscate;
– Aluatul care se coace înainte de a fi umplut trebuie acoperit cu pergament, peste care se presară orez, boabe de fasole sau alune. Astfel nu vor mai apărea băşici.