13.6 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRaluca Păun, de la Defunctul la Grăsana

Raluca Păun, de la Defunctul la Grăsana

Raluca Păun, actriţa Naţionalului craiovean, reuşea, încă de la debut, să cucerească şi să uimească. O face şi astăzi în spectacolele teatrelor din ţară şi din străinătate.

 

Povestea actriţei Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, Raluca Păun, a început din anii copilăriei. Nu credea nimeni că fetiţa curioasă, care savura în serile de marţi teatru la televizor sau care se îngrămădea lângă boxa radioului pentru a asculta teatru radiofonic, avea să ajungă o actriţă de renume. Anii au trecut, fetiţa s-a transformat într-o adolescentă îndrăzneaţă care cuteza să viseze că într-o zi va privi lumea de acolo, de pe sfânta scândură a scenei. Aşa că atunci când a venit vremea urmării unei facultăţi, tânăra a îndrăznit să meargă la Remus Mărgineanu să întrebe dacă ar putea îndrăzni să se orienteze către o facultate de actorie. După o probă, a primit avizul. Avea talent, aşa că merita să încerce. A intrat din primul an la Departamentul de teatru din Craiova. De aici încolo nu a mai fost decât un pas până la a urca pe scenă.

Pe scena Teatrului „Anton Pann“

I-au îndrumat paşii profesori actori, unii dintre ei viitori colegi de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, Ilie Gheorghe, Nataşa Raab, Remus Mărgineanu. După terminarea anilor de studiu a venit şi prima colaborare cu un teatru. „Directorul Teatrului «Anton Pann» din Vâlcea a venit şi ne-a văzut în spectacolul de licenţă. Ne-a luat pe toţi acolo. Au fost clipe plăcute. Îmi amintesc şi acum cum în pauzele dintre repetiţii ne încălzeam la lumânare. Sunt clipe frumoase, care nu se vor uita niciodată“, rememorează cu plăcere anii pionieratului în teatru actriţa Raluca Păun. De aici încolo, drumul a curs lin. Au venit spectacole interesante şi apreciate de publicul vâlcean. În distribuţia lor şi Raluca Păun: Natalia din „Vacanţă în Guadalupe“ de Pierre Sauvil şi Eric Assous, Maşa din „Trei surori“, Soarele din „Telefonul, omleta şi televizorul“, în regia lui Alexandru Dabija, şi câte şi mai câte. Fiecare rol avea să-şi pună amprenta asupra personalităţii sale, să ajute la desăvârşirea sa ca actor, lucru demonstrat de nominalizările la cea mai bună actriţă pentru un rol principal din piesa „Cel care a dat colţul“, în cadrul Festivalului Internaţional „Teatru-Imagine“ de la Târgu Mureş. „Cel care a dat colţul“ era spectacolul care se născuse din „Defunctul“, un proiect de teatru independent, un spectacol bilingv, pe care Raluca îl jucase şi în cadrul secţiunii off a Festivalului Caragiale. „Rolul din «Defunctul» e complex şi frumos. În prima parte jucăm în franceză şi în cea de-a doua în română, schimbăm personajul. E un spectacol în două personaje. E genul de spectacol pe care îmi place să-l joc, în care ai ocazia să inventezi, să te joci“, a mărturisit Raluca.

Românca de la Teatrul Naţional din Nisa

Chiar dacă juca în piesele montate pe scena teatrului din Vâlcea, Raluca îşi dorea să cucerească şi publicul din oraşul natal, Craiova. După trei încercări a reuşit să urce şi pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. Au urmat rolurile Nastia din „Azilul de noapte“, agentul de publicitate din „Crima sângeroasă din staţiunea violetelor“, „Cânta maică-mea în far“. Nu a renunţat însă nici la colaborarea cu Teatrul „Anton Pann“, aşa că noua stagiune o va găsi în distribuţia spectacolelor celor două instituţii de artă din ţară. Venirea la Craiova i-a adus şi prima colaborare cu un teatru din afară, Teatrul Naţional din Nisa. „Am lucrat timp de două luni în Franţa, la Teatrul din Nisa, pentru realizarea unui spectacol, premieră, «Cântăreaţa cheală», nominalizat şi la premiile Moliere, corespondentul premiilor Uniter de la noi“, povesteşte actriţa Naţionalului craiovean. Prezenţa unei românce în distribuţie a fost remarcată şi apreciată astfel că în „Portrait de l’écrivain dans le siecle Eugene Ionesco“, de M-F Ionesco în editura Gallimard, colecţia Arcad, se amintea „Noua creaţie a TNN, pusă în scenă de Daniel Benoin, de un burlesc stil british, corespunde perfect anului 2006, atât prin jocul actorilor, cât şi prin dispozitivului tehnologic utilizat şi mai cu seamă proiecţiile video, evocând personalitatea maestrului. În distribuţia actuală am regăsit cu plăcere o mare parte din trupa permanentă a TNN, printre care şi actriţa română Raluca Păun, în rolul guvernantei Mary“. Spectacolul nu a câştigat distincţia, dar a reuşit să figureze pe lista de succese a teatrului din Nisa, urmând ca la anul să pornească într-un turneu prin Franţa. Până atunci însă, o nouă premieră se pregăteşte la Naţionalul craiovean, un nou spectacol cu priză la public probabil, „Grăsana“, în regia lui Mircea Cornişteanu, în care o vom redescoperi pe aceeaşi talentată şi interesantă actriţă Raluca Păun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS