Peştele a constituit dintotdeauna o delicatesă culinară, numai că puţini ştiu că în spatele preparării sale stau câteva secrete. Pentru a nu da greş, am aflat micile taine.
– Este de preferat ca peştele să fie prăjit în puţin unt.
– Dacă preferaţi să-l gătiţi pe grătarul de fontă, este recomandabil să-l încingeţi până la fumegare şi să frigeţi peştele câteva minute pe fiecare parte. Peştele astfel pregătit se poate servi cu sos de verdeaţă.
– Dacă, în schimb, vreţi să faceţi rasol, trebuie să ţineţi cont de câteva sugestii: în vasul special de formă alungită se pun apa şi peştele cu pieliţa în jos, se fierb la foc mic cu două linguri de oţet, boabe de piper şi foi de dafin. Înainte de fierbere, la peştele de mare se adaugă puţin lapte.
– De asemenea, peştele este mai bun dacă este introdus în cuptor învelit în hârtie sau folie de aluminiu.
– Rumenit sau copt, are un aspect atrăgător dacă, după ce e prăjit mai întâi în tigaie, este pus la cuptor.
– Peştele se serveşte cu un sos sau o garnitură care nu trebuie să înăbuşe gustul acestuia, ci să îl pună în valoare.
– Dacă optaţi pentru un peşte marinat, este suficient să-l ţineţi doar 30 de minute în marinată şi va fi gata frăgezit. Marinatele care conţin suc de lămâie opacizează carnea de peşte.
Nu trebuie să scăpaţi din vedere nici sfaturile specialiştilor citaţi de site-ul ele. ro, care susţin că, orice reţetă aţi alege, trebuie să găsiţi un mod de a găti cu mai puţină grăsime. Multe reţete clasice recomandă sosuri cu smântână, dar, de cele mai multe ori, aceasta se poate înlocui cu iaurturi dietetice. Aceleaşi iaurturi pot intra în compoziţia unor sosuri olandeze. Puteţi, de asemenea, aroma iaurtul cu muştar, oţet, verdeaţă, capere, murături tăiate cubuleţe, bulion sau hrean. Puteţi, la fel de bine, să îl serviţi cu legume proaspete, tocate: ceapă verde, castraveţi, roşii, gogoşari.