23.4 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTunisia, dincolo de mare şi nisip

Tunisia, dincolo de mare şi nisip

Istorie milenară, amestec de culturi, peisaje diverse, viaţă liniştită şi fericită. Toate acestea se regăsesc în Tunisia. Plajele de aur ale staţiunilor de pe litoral te îmbie la un sejur deosebit de plăcut, la Djerba, Hammamet sau Monastir. Amatorii de aventuri pot „gusta“ din deşertul sudului, descoperind pe drum comori precum Douz sau Tataouine.

Cultura Tunisiei este foarte variată. În afară de muzee – dintre care se detaşează Muzeul Barbo din Tunis, cu cea mai frumoasă colecţie de mozaicuri din epoca romană -, Tunisia găzduieşte o serie de festivaluri renumite. Dintre cele mai importante amintim Tabarka, desfăşurat în iulie-august, unde a luat naştere celebrul slogan „să nu ne îmbolnăvim de soare“. Este sărbătoarea tinereţii şi a muzicii. De asemenea, foarte important este şi Festivalul Internaţional al Saharei de la Douz.

De la băile romane la talasoterapie

Tentaţia este uriaşă peste tot, sunt nenumărate posibilităţi de recreere. Ca urmare a moştenirii istorice, Tunisia dispune de centre foarte bune de talasoterapie. Legate de hoteluri, după model francez sau elveţian, oferă servicii la un grad de confort foarte ridicat.
Putem alege dintr-o gamă largă de tratamente: cură destinată mamelor, cură antifumat, biolifting, împachetări cu nămol etc. Procedurile se derulează cu mare grijă, într-o ambianţă de vis. Talasoterapia tunisiană antică se bazează pe tradiţiile din timpul romanilor, îmbogăţite cu influenţe turceşti şi arabe. În procedurile de aici îşi combină efectul marea şi soarele, tratamentele adaptate la cerinţele clienţilor şi confortul sau chiar luxul.
Talasoterapia reprezintă o serie de proceduri de tratament la care se folosesc substanţe marine cu efect terapeutic, apă de mare sau apă artificială cu aceeaşi compoziţie, alge şi nămol. Plăcută şi eficientă, ultramodernă şi variată, talasoterapia se practică în peste 25 de centre specializate, în hoteluri de patru şi cinci stele, în mare măsură deschise în noul mileniu. Activitatea este coordonată de Ministerul Sănătăţii, acest lucru garantând respectarea strictă a tuturor regulilor.
Tunisia este însă o ţară modernă: reţea de drumuri bine dezvoltată, facilităţi de transport rapide şi comode, infrastructură sanitară asemănătoare cu cea europeană, iar telefonul mobil funcţionează oriunde. Hotelurile sunt moderne şi verificate periodic conform standardelor europene. Şi toate acestea la o distanţă de două ore şi jumătate cu avionul. Tunisia este deci mult mai mult decât mare şi nisip… chiar dacă este soare aproape mereu.

Terenurile de golf te îmbie la un joc într-o atmosferă deosebită

Altă specialitate tunisiană este golful. În ţară funcţionează în prezent opt terenuri de golf, proiectate şi realizate în peisaje superbe, de cei mai mari specialişti din domeniu. Conform „legendei“, imediat ce golful a fost răspândit în Tunisia, a şi fost inclus în categoria ariilor protejate… datorită frumuseţii deosebite a locaţiilor în care se practică. Adevărat, putem întâlni la tot pasul oaze şi grădini, populate cu cerbi, iepuri sau păsări. Golful se încadrează perfect în peisaj, în umbra pădurilor de stejar, eucalipt, măslin sau curmal. Terenurile au fost proiectate de arhitecţi cu renume mondial, cum ar fi americanul Ronald Fream sau englezul Martin Hawtree. Se situează în vecinătatea unor mari unităţi hoteliere care oferă servicii de cazare şi confort desăvârşite. La mică distanţă se găseşte şi un aeroport. Amatorii de golf sunt impresionaţi de dificultăţile tehnice camuflate de estetica terenurilor. Transferul către acestea este asigurat de hotelurile din apropiere. O mare parte din terenuri se află lângă importante centre de talasoterapie.

Diversitatea bucătăriei te cucereşte

În majoritatea hotelurilor găsim bucătăria clasică. Restaurantele sunt clasificate cu furculiţe, de la unu la trei. În micile restaurante şi în cârciumile locale se servesc preparate tipice. Mâncarea tradiţională este cuşcuşul realizat din bulgur, care se serveşte cu sos de legume, mazăre şi carne de vită, miel sau peşte. Dintre preparatele din carne se detaşează Melloukhia, Tajine şi sosul, ca şi Chachoukas şi Tbikhas (seamănă cu ghiveci de legume şi carne).
Este foarte popular brik-ul, un preparat de tăiţei uşor, prăjit în ulei bogat. Se umple cu ouă, fructe de mare, carne de peşte, pui, ceapă sau cartofi. Acest preparat are şi o versiune dulce, umplută cu susan sau migdale, stropită bogat cu miere.
Asemenea celorlalte ţări mediteraneene, este la modă consumarea, cu rol de aperitiv, de fistic, migdale, măsline verzi şi negre, salată sau icre (boutargue). Să nu mai vorbim de pâinea plată condimentată cu anason, specifică berberilor, sau baghetele proaspete. Să nu uităm de elementul central al bucătăriei tunisiene, harissa, care se pregăteşte din ardei roşu, usturoi, sare şi chimen. Amestecul acestora este preluat din piuă, realizând un condiment plăcut şi specific, ce conferă un gust inconfundabil preparatelor locale.
Prăjiturile dulci, preparate cu miere (makroud, samsa, baklava, gharaiba), conţin frecvent bucăţi de fructe uscate: curmale, migdale sau alune. Masa nu ar fi completă fără renumitul ceai de mentă sau cafea, condimentat cu flori de portocal şi apă de trandafir. Putem consuma şi clasicele capuccino şi cafea espresso. Sunt extrem de gustoase şi sucurile din fructe proaspete.
Tunisia este o ţară musulmană, dar nu se interzice consumul băuturilor alcoolice. Trebuie neapărat gustată Celtia, o bere locală, boukhat-ul (ţuică de smochine) sau thibarin-ul, un lichior de curmale extrem de dulce. Cei care preferă vinurile pot alege dintr-o gamă largă de vinuri albe, roşii sau rose.

Călătorii de afaceri…

Peste 50 dintre hotelurile ţării dispun de săli de conferinţe cu capacităţi între 400 şi 1.500 de locuri, dar există şi multe unităţi cu săli de peste 2.000 de locuri. Dintre ele se detaşează Complexul Azur din Hammamet sau Vincci Nour Palace din Mahdia. Dar de ce să ne închidem în săli imense? Conferinţele pot avea loc, de asemenea, în grădina de palmieri de la Planet Oasis, în Muzeul Espace Ken, în vechea Catedrală Acropolium din Carthago (sau Cartagina – faimosul oraş fondat acum 3.000 de ani, dar care a fost distrus de romani cu două milenii în urmă). De asemenea, între aceste destinaţii de afaceri se mai numără şi seraiul din Sousse sau vechea fortăreaţă din Hammamet. Să nu uităm că niciodată nu sunt departe terenurile de golf, centrele de talasoterapie sau alte centre de sport: dacă includem în programul oficial excursii de una sau mai multe zile, acestea ne sporesc capacitatea de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS