8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMâncare pentru minte

Mâncare pentru minte

După cum bine se ştie, stilul de alimentaţie nu ne afectează doar inima, ficatul sau stomacul, ci şi creierul. Potrivit corriere.it, o serie de alimente influenţează în mod pozitiv activitatea mentală. Printre acestea se află carnea de peşte bogată în acizii grași Omega 3, care sunt benefici pentru creier, deoarece ajută la menținerea arterelor curate şi reduc depresia. De asemenea, nu trebuie omis faptul că peştele are o valoare nutriţională ridicată, peste 18% proteine, conţinut important de fosfor, iod, vitamine din grupul B, vitamine liposolubile A şi D. Lista alimentelor benefice continuă cu nucile. Acestea conţin grăsimi monosaturate care menţin arterele în funcţiune, sănătoase şi fără blocaje. De asemenea, miezul de nucă poate ajuta la îmbunătăţirea capacităţii de memorare a unei persoane şi elimină efectele provocate de fumatul şi alcoolul în exces, de oboseală, stres sau efortul intelectual prelungit.
Un alt aliment benefic este soia, care conţine un procent crescut (35%) din aminoacizii glutamină, lizină, fiind, de asemenea, bogat în arginină, un aminoacid cu implicaţii în procesele imune.

Roşii pentru sănătate

Cele mai bune alimente pentru creier sunt fără îndoială roşiile. Roşiile au proprietăţi antioxidante, protejând celulele şi împiedicând distrugerea şi degenerarea lor. De asemenea, consumul de roşii şi suc de roşii îmbunătăţeşte activitatea creierului, menţinându-l în stare bună de funcţionare timp îndelungat. La rândul lor, morcovii sporesc capacitatea de memorare, ei fiind recomandaţi mai ales în perioadele de învăţare la capacitate maximă. Efecte similare are şi varza, care înlătură nervozitatea şi contribuie într-un mod pozitiv la învăţarea şi memorarea lecţiilor. Tot pentru memorare este benefic şi ananasul, care, consumat în cantităţi mari, poate facilita procesul de învăţare. Din listă nu trebuie omis nici uleiul de măsline, care conţine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi graşi nesaturaţi 85%, acizi graşi săturaţi 15%, trigliceride, clorofilă şi altele. Nu în ultimul rând, printre alimentele benefice pentru creier se numără ciocolata cu un conţinut de minimum 70% cacao. Această ciocolată are efect stimulant asupra sistemului nervos, conferind o stare de bine întregului organism şi eliminând stresul, iar antioxidanţii din ciocolata neagră sunt un aliat în lupta împotriva cancerului sau a bolilor de inimă. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS