17.8 C
Craiova
vineri, 11 octombrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBătrâneţe… la costum

Bătrâneţe… la costum

Un medic german a creat un constum cu totul special, pentru a le arăta „pe viu“ studenţilor medicinişti cum se simte o persoană la vârste înaintate, relatează corriere.it. Costumul, denumit Age Man Suit, creează senzaţia că eşti mult mai în vârstă – de fapt că ai 75 de ani – declară doctorul geriatru Rahel Eckardt, de la Centrul Geriatric Evanghelist din Berlin, cel căruia i-a venit ideea folosirii acestuia în scopuri medicale.
„Am fost în viitor şi chiar doare!“, au fost primele cuvinte ale unui reporter care a dorit să probeze costumul. Potrivit acestuia, în momentul în care a îmbrăcat costumul, încheieturile i s-au rigidizat, câmpul vizual i s-a îngustat, iar orice mişcare a devenit foarte greu de făcut.
În aceste condiţii, îndeplinirea unor mişcări de rutină, care în mod normal ar fi făcute fără un efort conştient, cum ar fi ridicarea unei monede de pe podea sau scoaterea unor medicamente dintr-un blister, i-au indus cu rapiditate o senzaţie de frustrare şi de lisă de demnitate, din cauza „articulaţiilor scârţâitoare, degetelor neîndemânatice şi vederii înceţoşate“. Obiectivul costumului este de a contribui la dezvoltarea empatiei între doctori şi pacienţii în vârstă, care devin din ce în ce mai numeroşi. În acelaşi timp, el îi ajută pe designerii industriali care încearcă să adapteze cât mai bine produsele lor pentru oameni în vârstă, dar şi pe unii actori care vor să interpreteze cât mai realist roluri ale vârstnicilor şi, de asemenea, pot să ofere o idee familiei despre cum se simt membrii lor mai bătrâni etc. Totodată, se speră ca astfel să fie atraşi tinerii către geriatrică, acest domeniu al medicinii fiind în prezent evitat în favoarea unora care par a fi mai captivante. Costumul a fost proiectat de firma Gundolf Mayer-Hentschel.

Experimente din trecut

Acesta nu este primul experiment de acest tip realizat de specialişti. Cu peste 30 de ani în urmă, Patricia Moore, o recunoscută gerontologistă şi celebră creatoare în domeniul designului, a efectuat un experiment de trei ani, între 1979 şi 1982, călătorind de-a lungul Statelor Unite ale Americii şi Canadei, deghizată ca o femeie de 80 de ani. A luat măsuri pentru a altera mobilitatea corpului şi simţurile senzoriale corespunzător degradării lor odată cu îmbătrânirea, fiind astfel capabilă să perceapă şi să interacţioneze cu mediul ca o persoană în vârstă.
Anul trecut, specialiştii de la laboratorul Agelab din cadrul MIT au realizat costumul AGNES, un model pentru recrearea limitărilor cauzate de îmbătrânire. Costumul poate fi calibrat pentru a simula diverse vârste, de 60, 70 sau chiar 80 de ani. Un studiu privind mobilitatea urbană a persoanelor de vârsta a treia se derulează şi de către Uniunea Europeană, în cadrul proiectului AENEAS – Attaining Energy-Efficient Mobility in an Ageing Society.
Delia Pătru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS