Ingrediente:
2 kg cireșe, 1,5 kg zahăr, zeama de la două lămâi
Mod de preparare:
Cireșele se spală și se curăță de sâmburi. Se pun într-o oală, apoi se pune peste ele zahărul. Se lasă așa peste noapte, pentru ca cireșele să-și lase zeamă (țineți la rece). A doua zi, se prepară dulceața. Se pune zeama de lămâie peste cireșe și se pun la fiert. Se lasă pe foc aproximativ o oră, timp în care se amestecă bine, din când în când, și se adună spuma care se formează la suprafață. La final, dulceața de cireșe se pune în borcane sterilizate, uscate și curate.
Dacă vreţi o dulceață cu mai mult sirop, puteți adăuga și un pahar de apă când fierbeţi cireșele. După ce se pune dulceața în borcane, se pun capacele și se întorc cu fundul în sus, pentru a se crea un vid. Se lasă așa până când se răcește dulceața.
Ca să vă dați seama dacă siropul de la dulceață este bine „legat“, trebuie să puneţi puțin sirop într-un pahar cu apă rece. Dacă se adună la fund, înseamnă că este gata.